Ympäristö

Verenpunainen kuu nousee maanantaiyönä

Maanantaiaamuna 28.9. tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pimennys voidaan nähdä koko maassa sään salliessa, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.
Pixabay
Kuunpimennystä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan Kuun ollessa radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä.

Pimennykselläkään Kuu ei pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi.

Kuunpimennystä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista.

Kuunpimennyksen näyttävimmät vaiheet käynnistyvät maanantaiaamuna kello 4.07 osittaisen pimennyksen alkaessa, kerrotaan Ursasta. Tällöin Kuu alkaa siirtyä Maan täysvarjon alueelle ja sen edellä kulkeva reuna alkaa tummua.

Täydellinen pimennys alkaa kello 5.11. Tällöin taivas on vielä tumma ja tähdet ovat näkyvissä.

Pimennyksen syvin hetki koetaan kello 5.47. Nousevan Auringon valo vaalentaa siinä vaiheessa jo taivasta. Kuu näyttää tumman punertavalta.

Täydellinen pimennys päättyy kello 6.24. Kuu laskee horisontin taa Helsingissä kello 7.26, Oulussa kello 7.29 ja Utsjoella kello 7.34.

Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 31.1. 2018.

Lue lisää

Pöly on kuussa erilaista kuin maassa – se liimautuu kiinni pinnoille sekä rikkoo laitteita ja keuhkojen kudoksia

Kuun valloitus oli hullunrohkea hanke: "Vuosimallin 1968 kuplavolkkarissa on uudempaa tekniikkaa kuin Apollo-lennoissa"

Tänään voi seurata osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illalla Etelä-Suomessa

Ihminen lähti kohti Kuuta tasan 50 vuotta sitten, kun Apollo 11 ja kolme miestä laukaistiin matkaan