Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Villiintyneet banaanikärpäset saa kuriin siivoamalla ja asettamalla ansoja

Ampiaiset ovat olleet tänä vuonna tavallista runsaampi riesa. Keittiössä villiintyvät banaanikärpäset sen sijaan kuuluvat kesän vakiokalustukseen.
Jaana Kankaanpää
Mukava helle ja biojätteessä muhivat hedelmät ovat banaanikärpäselle ideaali lisääntymisympäristö.

Banaanikärpäset innostuvat helposti lisääntymään kesän lämpimässä ja kosteassa ilmassa. Biojätteen unohtaminen sisälle pariksi päiväksi tai korin pohjalle homehtuva hedelmä tarjoavat kärpäsille runsaasti ravintoa.

Lajin naaras voi munia jopa 400 munaa ja aikuinen elää noin 30 päivää. Se voi alkaa lisääntyä jo viikon päästä syntymästään. Ei ihme, että kanta voi moninkertaistua nopeasti.

Ennen ansan rakentamista keittiö ja asunnon muutkin osat kannattaa siivota mahdollisesta banaanikärpäsen ravinnosta. Asunnon sisälämpötilaa kannattaa viilentää, jos mahdollista. Biojäteastia kannattaa suojata kannella.

Banaanikärpäsansaan voi käyttää syöttinä mehutiivistettä tai virvoitusjuomaa ja viinietikkaa. Puolisen desiä nestettä riittää. Kun nesteeseen lisää astianpesuainetta, sen pintajännitys häviää ja kärpäset hukkuvat siihen helpommin.

Ansan tehoa voi virittää päällystämällä sen kelmulla, johon tehdään reikiä. Kärpästen pitäisi osata niistä sisään, mutta ei enää ulos.

Lasipurkkiin voi kokeilla myös versiota, jossa muodostetaan paperista suuaukkoon teipattava suppilo. Syöttinä voi käyttää mehutippoja ja hedelmänpalasia. Banaanikärpäset lentävät suppilon keskeltä purkkiin mutta yrittävät löytää tiensä takaisin ulos lentämällä kohti valoa lasin läpi.

Banaanikärpäset ovat melko harmittomia, mutta ne tuhoavat hedelmiä ja levittävät niihin bakteereja ja hiivaa. Laji ei talvehdi Suomen luonnossa, vaan tulee kotiin ostettujen hedelmien mukana.

Lähteet: Kodin Kuvalehti, Ilta-Sanomat, Yle Häme ja Yle Turku

Lue lisää:

Kotikutoisella ampiaisansalla voi siivota pihansa raitapaitaisista kiusankappaleista

Lue lisää

Tämän takia lemmikkiä ei saa ajella karvattomaksi edes kesäkuumalla – näillä vinkeillä eläimet pärjäävät helteelläkin

Yle uutiset: Järvet lämpenemässä – Närpiön Hinjärven pintalämpötila jo 21,2

Kesän kirkkohäät siintävät monen parin mielessä – "Ihmisillä on patoutunutta naimisiinmenohalua"

Pienin rankkaa ykköseksi Ranskan, keskimmäinen fanittaa Amerikkaa, esikoinen ei oikein osaa sanoa – vaan mikä on äidin mielestä maailman paras maa?