Ympäristö

Viro harventaa rajusti susikantaa

Virolaisten mitta petovahinkojen kasvulle täyttyi. Viime viikolla alkaneessa jahdissa tavoitteena on kaataa yhteensä 110 sutta – yli puolet maan susikannasta.
Markku Vuorikari
Susi Ähtärin eläinpuisto OSASYVÄYS.

Maatalouden lisääntyneet petovahingot ovat johtaneet Virossa mittavaan susijahtiin, jossa saalistavoite on peräti 110 sutta.

Viranomaiset ovat myöntäneet kaatoluvat yli puolelle maan koko susikannasta. Virossa arvioidaan olevan tällä hetkellä runsaat 200 sutta.

Sudet tappoivat alkuvuonna etelänaapurissa yhteensä 659 lammasta. Viime vuonna suden suuhun päätyi 536 lammasta ja 29 nautaa. Petovahinkojen määrä on kasvanut tasaisesti.

Viime viikon virolainen Maaleht kertoo myös Suomessa tutuiksi tulleista susipeloista. Viron maaseudulla lapsia kuljetetaan kouluun ja pimeän aikana ulkona liikkumista vältetään.

Myös petovahinkojen korvaamisessa kotieläintiloille nähdään korjaamisen varaa. Sen sijaan keskustelua sopivista kaatomääristä ei käydä samalla kiihkeydellä kuin Suomessa.

Suomessa kiistaa 20 sudesta

Suomessa luontojärjestöillä, viranomaisilla ja metsästäjillä on toisistaan suurestikin poikkeavat arviot suuruusluokaltaan Viroa vastaavasta susikannasta. Samoin siitä, mikä olisi kannan sopiva koko maahamme.

Maa- ja metsätalousministeriö rajaa kaadettavien susien määrän kuluvana metsästysvuonna Suomessa enintään 20 yksilöön. Luonto-Liiton susiryhmä tuomitsi MMM:n linjauksen tuoreeltaan ”täysin katteettomana” ja vaati ministeriötä jäädyttämään lupien myönnön.

Lue lisää

Vieraspetopyyntiä viedään vihdoin harrastetoiminnasta kohti luonnonhoitotyötä – arvokkaiden lintuvesien kunnostuksessa niitto ja ruoppaukset eivät yksin riitä

Jahti huomioon myös tien päällä

Metsästys Lapissa lähti lapasesta

100 000 oranssiin huomioväriin pukeutunutta lauantaista alkaen liikenteessä – varaudu autoilija hirviin ja hirvikoiriin, jahti käynnissä koko maassa