Ympäristö

Viro harventaa rajusti susikantaa

Virolaisten mitta petovahinkojen kasvulle täyttyi. Viime viikolla alkaneessa jahdissa tavoitteena on kaataa yhteensä 110 sutta – yli puolet maan susikannasta.
Markku Vuorikari
Susi Ähtärin eläinpuisto OSASYVÄYS.

Maatalouden lisääntyneet petovahingot ovat johtaneet Virossa mittavaan susijahtiin, jossa saalistavoite on peräti 110 sutta.

Viranomaiset ovat myöntäneet kaatoluvat yli puolelle maan koko susikannasta. Virossa arvioidaan olevan tällä hetkellä runsaat 200 sutta.

Sudet tappoivat alkuvuonna etelänaapurissa yhteensä 659 lammasta. Viime vuonna suden suuhun päätyi 536 lammasta ja 29 nautaa. Petovahinkojen määrä on kasvanut tasaisesti.

Viime viikon virolainen Maaleht kertoo myös Suomessa tutuiksi tulleista susipeloista. Viron maaseudulla lapsia kuljetetaan kouluun ja pimeän aikana ulkona liikkumista vältetään.

Myös petovahinkojen korvaamisessa kotieläintiloille nähdään korjaamisen varaa. Sen sijaan keskustelua sopivista kaatomääristä ei käydä samalla kiihkeydellä kuin Suomessa.

Suomessa kiistaa 20 sudesta

Suomessa luontojärjestöillä, viranomaisilla ja metsästäjillä on toisistaan suurestikin poikkeavat arviot suuruusluokaltaan Viroa vastaavasta susikannasta. Samoin siitä, mikä olisi kannan sopiva koko maahamme.

Maa- ja metsätalousministeriö rajaa kaadettavien susien määrän kuluvana metsästysvuonna Suomessa enintään 20 yksilöön. Luonto-Liiton susiryhmä tuomitsi MMM:n linjauksen tuoreeltaan ”täysin katteettomana” ja vaati ministeriötä jäädyttämään lupien myönnön.

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Erotammeko hirveä metsän puilta?

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"