Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Yle: Järvien pohjakerrostumista menossa laaja tutkimus

Geologian tutkimuskeskus tutkii muun muassa Sotkamon Nuasjärven tilaa. Tutkimuksen kohteena on toistakymmentä järveä.
Studio Korento / Harri Mäenpää
GTK luotaa Sotkamon Nuasjärven pohjaa kesäkuun aikana. 6,5-metrinen Kalla on toinen tutkijoiden käytössä olevista aluksista.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) kartoittaa kahdella aluksella järvien pohjan laatua. Ensimmäiset kartoitukset on jo tehty, kertoo Yle.

Erikoistutkija Jari Mäkisen mukaan kartoituksilla hankitaan perustietoja muun muassa ympäristösuunnittelua varten. Hän arvioi vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden kiinnostavan myös kalastajia.

Kartoitukset ovat osa GTK:n perustutkimusta, jonka päätavotteina ovat geologinen kartoitus ja myös ihmistoiminnan ympäristövaikutukset.

Tutkimusveneet on varustettu nykyaikaisilla kaikuluotaus- ja tiedonkeruuvälineillä. Käytössä on eri taajuuksilla toimivia laitteita, joilla kerätään tietoa järven pohjan sedimenttien koostumuksesta ja geologiasta, GTK kertoo tiedotteessan.

Tutkimuksessa on mukana toistakymmentä järveä. Niistä yksi on Sotkamon Nuasjärvi, johon laskee Talvivaaran kaivosalueen surullisenkuuluisa purkuputki.

Mäkinen kertoo, että valmistuva pohjalaatukartta kuvaa pohjan laatua ja rakennetta. Nuasjärven tapauksessa se antaa myös tietoa siitä, kuinka purkuputki vaikuttaa järven tilaan. Näin voidaan ennakoida päästöjen vaikutuksia.

Ylen uutinen

Lue lisää

Kaivosjätteistä voidaan tulevaisuudessa valmistaa sementin korviketta – rikastushiekan erottelu riippuu kannattavuudesta

Remojärvelle Etelä-Savoon perustettiin Suomen ensimmäinen kaivos 1500-luvulla – Geologian tutkimuskeskuksen entinen tieteellisen tutkimuksen vetäjä kertoo, miten kaivosteollisuus on muuttunut vuosisatojen kuluessa

Lukija: Kuka käärii voitot Suomen akkumineraaleista? Kuka päättää, mistä niitä kaivetaan?

Akkumineraaleja toisten mailta