Ympäristö

Ylen Salametsästäjien reviiri -dokumentti susien hätyyttelystä ja laittomasta pyynnistä kuumentaa tunteita

"Meitä pyydettiin mukaan dokumenttiin, jossa kerrottaisiin hirvenmetsästyksestä susialueella. Ei ollut puhetta, että salametsästys liitettäisiin samaan yhteyteen", Kimmo Ohtosen dokumenttiin haastateltu metsästäjä kertoo.
Markku Vuorikari
Uhanalaisen suden kanta on romahtanut Suomessa salametsästyksen takia. Tästä huolimatta susialueiden ihmiset vaativat laillisen metsästyksen aloittamista. Itärajan korpimetsissä Kimmoa on vastassa korpilaki ja petoviha. Näin kuvaillaan luontokuvaaja Kimmo Ohtosen Salametsästäjien reviiri -dokumenttia.

"Tiedossa ei ole yhtään rikostutkintaa liittyen susiin tai suurpetoihin tällä hetkellä. Seesteistä on, eikä ylilyönneistä ole tietoa", kertoo Iisalmen poliisiaseman eräyhdyshenkilö ylikonstaapeli Ari Toivanen.

Viime lauantaina Ylen julkaisema luontokuvaaja Kimmo Ohtosen Katoava Pohjola -sarjan jakso Salametsästäjien reviiri vei katsojan Ylä-Savoon, muun muassa Rautavaaralle ja Vieremälle.

Dokumentintekijät vierailivat paikallisten hirvijahdissa ja kannanhoidollisessa suden metsästyksessä. Laillisen metsästyksen ohella dokumentissa kerrotaan salametsästyksestä, siihen liittyvistä epäilyistä ja uhista.

Keskustelu on käynyt kuumana dokumentin jälkeen. Monet kiittelevät Ohtosta muun muassa hänen Facebook-sivullaan salametsästyksen esiin nostamisesta, kertovat ihailevansa suurpetoja ja moittivat susien tappamista.

Vastakkaisissa kommenteissa ihmetellään muun muassa, miksi susien aiheuttamista vahingoista ei kerrottu, moititaan Ohtosen vahvaa subjektiivisuutta ja kyseenalaistetaan kaikkien metsästäjien leimaaminen mahdollisiksi salametsästäjiksi.

Yksi esille nousseista ihmettelyn aiheista on, miksi dokumentissa mukana olleet metsästysseurueet lähtivät televisio-ohjelmaan mukaan.

"Kun meitä pyydettiin mukaan, oli puhe tehdä juttua hirvenmetsästyksestä susialueella. Ei ollut puhetta, että salametsästys liitettäisiin samaan yhteyteen", kertoo dokumentissa haastateltu rautavaaralainen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Julkunen.

Hän sanoo, että ei ole ollut dokumentin tiimoilta Ohtoseen yhteydessä. "Tekisi kyllä mieli tästä asiasta jutella."

Susien salakaadoista puhutaan paljon, mutta mitään ei näy missään, huomauttaa 25 vuotta Rautavaaran riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan tehtävää hoitanut Julkunen.

"Metsästyksen valvonta on hyvästä. Lainkuuliaisuus ja rehellisyys pitää olla metsästyksessä keskiössä."

Susihavaintoja tipahtelee Tassu-havaintojärjestelmään Rautavaaralla päivittäin. Julkunen arvioi, että paikkakunnan metsästäjät tulevat anomaan aikanaan poikkeuslupia suden pyyntiin.

"Mutta en tunne yhtään metsästäjää, jonka mielestä sudet pitäisi hävittää kokonaan."

Marraskuun loppuun mennessä on riistanhoitoyhdistysten pitänyt ilmoittaa lauma-arviot alueeltaan. Pohjois-Savossa susilaumoja on yhdistysten arvion mukaan 8. Yksi näistä, Lopen lauma liikkuu Juuka–Rautavaara-Nurmes -alueella, eli myös Pohjois-Karjalan puolella.

Luonnonvarakeskuksen lokakuun lopussa tekemän väliarvion mukaan susilaumoja olisi koko maassa 23–28, joista yhdeksän olisi Venäjän kanssa yhteisiä. Uusi arvio on tulossa joulukuussa, jossa arvioidaan laumojen sekä susien määrä.

"Suden kanta-arviossa on parannettavaa. Jossain on tietokatkos, jos arvio ei korjaannu ylöspäin."

Dokumentissa haastatellaan myös entistä poliisia, joka kertoo, miten salametsästyksen tutkinnan yhteydessä häneltä tapettiin koiria.

Tämä tapaus ei liittynyt susien salametsästykseen, vaan järjestäytyneeseen hirvien salametsästykseen, huomauttaa Julkunen.

Ohtonen on Facebook-sivullaan ottanut kantaa vellovaan keskusteluun.

"Ohjelmassa annettiin tilaa tasapuolisesti eri toimijoille ja heidän mielipiteilleen. Tulkintoja ja mielipiteitä on monia, keskustelu jatkuu."

Lue lisää

Maaseudulla asuvien ihmisten halutaan sietävän suden lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä

Susi piinaa ravihevosia Limingassa – ”Kyllä peto nyt turhan lähelle tulee”

Susiuutisessa äänessä ovat usein poliisi ja tutkija – "Susiuutisen tutkiminen on paljastanut enemmän meistä ihmisistä kuin sudesta itsestään"

Susien ulostenäytteitä kerätty DNA-analysointia varten jo vajaa 700 – Tohmajärvellä näytteitä etsi MMM:n, Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen väki