Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kananmunatuottaja: Vain hyvinvoivat kanat pyöräyttävät laatumunia

Maatalous 17.07.2017

Pietilän tila Loimaalla on 500-vuotisen historiansa aikana harjoittanut monenlaista kotieläintaloutta.


Sanne Katainen
Simo Pietilä (oik.) on yksi Kieku Oy:n omistajista, tilan kanat munivat vuodessa munia noin 200 000 kuluttajan tarpeiden verran. Vasemmalla Kiekun toimitusjohtaja Juha Lehto.

Munivia kanoja on noin 125 000, kertoo loimaalainen Simo Pietilä, joka on yksi kymmenvuotiaan Kieku Oy:n 12 tuottajaomistajasta.

"Tuotamme munia noin 200 000 kuluttajan tarpeisiin."

Kanala on niin sanottu pienryhmäkanala, jossa linnut pidetään 60 siivekkään ryhmissä. Kanat ovat olleet yhdessä untuvikoista lähtien, sillä ne kasvatetaan itse

Lisäksi kasvatetaan broilereita noin 60 000 linnun erissä.

Suomalaiskanaloissa on keskimäärin noin 11 000 kanaa.

Pietilän tuotantoa ei ole laajennettu moneen vuoteen, mutta sen lisääminen ei ole poissuljettu vaihtoehto.

"Pitää elää ajan hengessä."

100 000 kanaa on suomalaisittain paljon:

Olipa tuotantoyksikkö suuri tai pieni, laadukkaiden kananmunien edellytys on, että kanat saavat ravitsemuksellisesti oikeanlaista rehua ja kanalan olosuhteet ovat kunnossa. Lämpötilan ja ilman laadun on oltava kunnossa, Pietilä painottaa.

"Tämä lisää paitsi kanojen myös työntekijöiden hyvinvointia. Pitää myös muistaa, että kananmunakuori on hengittävää materiaali. Likainen ilma läpäisee kuoren ja vaikuttaa munan makuun."

Pääosa Pietilän kanojen rehuviljasta tuotetaan omilla viljelyksillä, joita on vuokramaat mukaan lukien noin 650 hehtaaria.

Kolmasosa rehuviljasta ostetaan lähialueen viljelijöiltä.

Pellot lannoitetaan kananlannalla.

"Se riittää pääasialliseen lannoitukseen ja ylläpitokalkitukseen lintujen rehuviljan tuotantoon tarvittavalle pinta-alalle."

Kotoista rehua täydennetään soijarouhepohjaisella tiivisterehulla.

Pietilä toivoo, että kotimaisen valkuaislähteitä, härkäpapua ja hernettä, olisi enemmän tarjolla.

"Hallinnon pitäisi tukea perustutkimusta, joka edistää valkuaisomavaraisuutta ja viljelykiertojen monipuolistamista."

Lue myös: Munapakkaamo Kieku 10-vuotias - tuottajien osakeyhtiö ei kaipaa ulkomaalaisia omistajia

Aiheeseen liittyvät artikkelit