Kommentit

Touko Aalto oli vihreiden ainoa oikea valinta

Eija Mansikkamäki
Kommentit 19.06.2017

Eija Mansikkamäki: Muut voivat alkaa miettiä, millä haastavat vihreiden surffauksen aallonharjalla.

”Muu maa” voitti vihreiden puheenjohtajavaalin. Touko Aalto oli monella tapaa ainoa oikea valinta vihreiden johtoon. Vaikka puolue on leimallisesti ja lähtökohtaisesti sitä vastaan, ettei ihmisiä arvoteta eikä erotella minkään ominaisuutensa vuoksi – ei myöskään asuinpaikan – vihreiden kuntavaalimenestys edellytti maakunnan miehen valintaa.

Aalto vei vihreät voittoon Jyväskylässä, ja puolue tarvitsee seuraaviin vaaleihin hänen persoonaansa ja täyttä heittäytymistään. Maakuntien kiertäminen on edellytys sille, että noste säilyy ja kannatus kasvaa, ja se on helpompaa Jyväskylästä kuin Helsingistä käsin.

Vihreät ovat nyt laajemmin kuin koskaan läsnä myös monissa pienissä maaseutu­kunnissa ja elävät siellä koe­aikaa. Oppositioasema ja vihreän ajattelutavan yleistyminen tekevät vaalityötä vihreiden hyväksi, mutta puolueen johdon teot ja puheet ratkaisevat, keitä ihmiset äänestävät.

Aallon tavanneet tietävät, että hän on helposti lähestyttävä, asioilla argumentoiva, kuunteleva ja pitkä, mikä tuo osaltaan uskottavuutta kohtaamisiin. Samoin kuin ääneen lausuttu pyrkimys pääministeriksi. Muutkin puolueet näyttävät taistelevan mieskärjellä, joten mies saattoi olla vihreiltäkin tässä seurassa järkivalinta, vaikka feministi onkin.

Aalto korostaa yhteistyökykyään kaikkien puolueiden kanssa ja on harkinnut aikanaan myös SDP:n jäsenyyttä, mikä voi madaltaa äänestämistä yli puoluerajan.

Muut voivat alkaa miettiä, millä haastavat vihreiden surffauksen aallonharjalla.

Lue myös:

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto: En aja liha- ja maitoveroa

Aiheeseen liittyvät artikkelit