Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Loppuuko kotimainen leipävehnä ensi vuonna? – Leipuriliiton Elonen: "Valtiovallan pitäisi herätä"

    Huoltovarmuuskeskus kertoo seuraavansa asiaa, muttei vielä kommentoi sitä julkisesti.
    Jari Elonen ehdottaa viljavarastojen kierrättämistä, jotta leipomoille riittää kotimaista vehnää myös ensi vuonna. Arkistokuva.
    Jari Elonen ehdottaa viljavarastojen kierrättämistä, jotta leipomoille riittää kotimaista vehnää myös ensi vuonna. Arkistokuva. Kuva: Markku Vuorikari

    Leivontakelpoinen kotimainen vehnä saattaa loppua Suomesta ennen uutta satoa seuraavan kevään tai kesän aikana. Syynä on poikkeuksellisen huono satosyksy.

    Huolen nostaa esille Suomen Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elonen.

    Hän ehdottaa valtion varmuusvarastojen kierrättämistä leipomotuotteiden kotimaisuuden varmistamiseksi. Varmuusvarastoissa vehnää voisi vaihtaa rukiiseen ja kauraan.

    ”Mielestäni valtiovallan pitäisi herätä tähän asiaan. Jos panostetaan kotimaiseen työhön ja raaka-aineeseen, on äärimmäisen tärkeää, että reagoidaan tähän tilanteeseen”, Elonen linjaa.

    MT:n kyselyn mukaan suomalaiset leipomot käyttävät pääosin kotimaista vehnää. Varmaa kotimaisen leipävehnän loppuminen ei vielä ole. Asia varmistuu vasta keväällä.

    Valmiusasiamies Juha Mantila Huoltovarmuuskeskuksesta (HVK) kertoo, että viljan riittävyyttä on seurattu keskuksessa tarkkaan siitä asti, kun puimaan päästiin tavallista myöhemmin.

    Hän painottaa, että kokonaisuudessaan kotimaista viljaa riittää. Ainut huolenaihe on leipävehnä, josta HVK on jo keskustellut Leipuriliiton kanssa.

    ”Leipuriliitto on meille kirjelmöinyt, ja me olemme heille vastanneet. Emme kuitenkaan julkisesti ota asiaan kantaa vielä tässä vaiheessa”, Mantila toteaa.

    HVK kommentoi varastojen kierrätystä vasta, jos viljapula todella alkaa konkretisoitua. Ennen syksyllä korjatun leipävehnän kauppaa on asialla Mantilan mukaan nurinkurista spekuloida, ja se voi vääristää hintoja.

    Mantila huomauttaa, ettei vehnän tuonnille ole teknistä estettä: viljaa on saatavilla markkinoilla ja kauppayhteydet toimivat. Asia ei siis ole varsinaisesti huoltovarmuuskysymys.

    ”Varmuusvarastoja voidaan käyttää vain, jos kotimainen tuotanto ei ole riittävää eikä tuontimahdollisuutta ole.”

    Vehnän kotimaisuus voi kuitenkin tulevana vuonna säilyä itsekseen. Varmuusvarastojen sisältöjä vaihdetaan tuoreeseen jatkuvasti, ja niihin on nyt varastoitu pääosin kotimaista vehnää.

    ”On täysin mahdollista, että varmuusvarastoista vapautuu kotimaista viljaa käyttöön ilman mitään erillistä toimenpidettä”, Mantila kertoo.

    Leipuriliiton Jari Elonen ei ota kantaa siihen, mistä maasta viljaa tuotaisiin, mikäli suomalaisleipomot joutuvat turvautumaan ulkomaiseen vehnään.

    ”Se on varmaan puhtaasti markkinatalouden ja viljapörssien osoittamaa”, Elonen toteaa.

    Toinen huonosta satosyksystä kärsinyt viljakasvi on ruis, jonka kylvöt jäivät vähäisiksi. Tulevan talvehtimisen ja kasvukauden onnistuminen määrää, tuleeko kotimaisesta rukiista pula 2019. Asialla spekulointi on kuitenkin Juha Mantilan mukaan liian varhaista.

    ”Tulevaksi vuodeksi ruista on riittävästi”, Mantila vakuuttaa.

    Lue myös:

    MT-kysely: Suomalaiset leipomot käyttävät vähintään 85-prosenttisesti kotimaista viljaa