MT-kysely: Suomalaiset leipomot käyttävät vähintään 85-prosenttisesti kotimaista viljaa
Kyselyyn vastasi 14 isointa leipomoa. Leivissä käytetään enemmän kotimaisia raaka-aineita kuin makeissa.
Leivät ovat perus- ja brändituotteita, joiden kotimaisuuteen satsataan erityisesti. Kuva: Kari SalonenSuomalaiset leipomot pyörivät kotimaisen viljan turvin.
MT kysyi Suomen 14 suurimmalta leipomolta, kuinka paljon niiden käyttämistä raaka-aineista on tuotettu Suomessa.
Kaikki tavoitellut leipomot vastasivat kyselyyn. Puolet vastaajista kertoi vehnän, kauran, rukiin ja ohran kotimaisuusasteeksi täydet 100 prosenttia.
Myös muut vastaajat kertoivat luvun olevan korkea. Kaikkien vastaajien parissa viljaraaka-aineiden kotimaisuusaste oli vähintään 85 prosenttia ja kokonaistuotannon kotimaisuus ylitti 70 prosenttia.
Suomen leipuriliiton puheenjohtajan Jari Elosen mukaan korkeat luvut kertovat, että koko tuotantoketju on sitoutunut kotimaisuuteen.
”Suomen leipomot arvostavat kotimaisuutta, ja myös kuluttajat arvostavat sitä”, Elonen kertoo.
Viljajauhojen korkeista kotimaisuusluvuista huolimatta mukaan mahtuu leipomokohtaisia eroja. Tietyt erityistuotteet ja toimituksen vaihtelut aiheuttavat sen, että jauhoja tuodaan ulkomailta.
Fazer Leipomoilta kerrotaan, että luomurukiin saatavuus vaihtelee eräkohtaisesti, eikä sitä voida hankkia täysin sataprosenttisesti Suomesta.
Myös raaka-aineiden halutut ominaisuudet vaikuttavat leipomoiden hankintoihin.
”Kaikki jauhona ostettu vehnä ja kaura on täysin kotimaista, mutta tietyissä sekoitteissa ja paranteissa on mukana ulkomaalaista vehnää ja kauraa”, Leipomo Salosen tuotantopäällikkö Jussi Vuori kertoo.
Myös Salosen ruis tulee vaihtelevan saatavuuden vuoksi osin muista EU-maista. Muiden leipomoiden tavoin kotimaiset tuotteet ovat kuitenkin tärkeä osa yhtiön brändiä.
”Olemme halunneet varmistua siitä, että tietyissä ruistuotteissa on täysin kotimainen jauho, joten meillä on erillinen siilo kotimaiselle rukiille”, Vuori tähdentää.
Tuote- ja eräkohtaisten erojen vuoksi Leipomo Salonen ei halunnut antaa kokonaistuotannolleen yhteistä kotimaisuusastetta. Yksittäiset raaka-aineet leipomo kuitenkin arvioi erittäin kotimaisiksi.
Raaka-aineiden kotimaisuuden joukossa yksi ainesosa jää muista jälkeen. Vastaajat ilmoittavat sokerin kotimaisuusasteeksi usein 75 prosenttia.
Syynä on se, että leipomoille sokerin toimittava Suomen Sokeri takaa kotimaisuusasteeksi 75 prosenttia, vaikka käytännössä eräkohtaiset vaihtelut voivat olla suuriakin.
Kun leipomoilta kysytään niiden kaikkein kotimaisinta tuotetta, esille nousevat kerta toisensa jälkeen leivät.
Leivät ruislimpuista artesaanituotteisiin ovat leipomoille sekä perus- että trendituotteita. Niiden merkitys tuotevalikoimassa selittää leipomoiden kokonaistuotannon korkean kotimaisuusasteen.
”Ruokaleivän osuus liikevaihdosta on 85 prosenttia, kiloina noin 90 prosenttia”, Leipomo Salosen Jussi Vuori kertoo.
Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Timo Väänänen täydentää, että yhtiön vuosituotannosta noin puolet koostuu neljästä miljoonasta ruisleivästä, joiden ainoa ulkomainen ainesosa on suola.
Leivät ovatkin tuotteina huomattavasti suomalaisempia kuin makeat leivonnaiset, joihin sisältyy esimerkiksi ulkomaalta tuotuja sokereita, hilloja ja koristeita.
Sesonkituotteet vaikuttavat valikoiman kotimaisuuteen, mutta sama vaikutus on myös suomalaisten kestosuosikeilla: karjalanpiirakoiden riisi tuodaan ulkomailta, moni vastaaja huomauttaa.
Makeat tuotteetkaan eivät pudota leipomoiden raaka-aineiden kotimaisuutta suuresti.
Porin Leivästä arvioidaan, että ruokaleipien raaka-aineet ovat vähintään 95-prosenttisesti kotimaisia, mutta kahvileivätkin 80–90-prosenttisesti. Syy on toimitusjohtaja Timo Vallin mukaan se, että pääasiallinen raaka-aine eli jauho on kotimaista. Sama toistuu muissa leipomoissa.
”Noin 90 prosenttia käyttämistämme raaka-aineista on viljatuotteita”, Vaasan Oy:n viestintäpäällikkö Mira Perander komppaa.
Erot esimerkiksi makeiden tuotteiden ja leipien välillä eivät johdu pelkästään raaka-aineista, joita on pakko tuoda ulkomailta. Muihin leipomotuotteisiin nähden leivissä panostetaan tietoisesti kotimaisuuteen.
”Olemme tehneet sitoumuksia kotimaisiin raaka-aineisiin leivässä, mikä saattaa aiheuttaa eroja esimerkiksi leipien ja makeiden leivonnaisten kesken”, Perander kertoo.
Lue myös:
MT-kysely: Suomalaiset leipomot käyttävät vähintään 85-prosenttisesti kotimaista viljaa
Loppuuko kotimainen leipävehnä ensi vuonna? – Leipuriliiton Elonen: "Valtiovallan pitäisi herätä"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
