Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kun selkä prakasi, maidontuottajasta tuli jäätelöntekijä: "Jatkojalostusta on liian vähän"

    20 lehmän maitotila ei riittänyt elannoksi, joten ensin syntyi Vuonoksen jäätelö ja sitten Kuusjärven Herkku.
    Tätä nykyä Vuonoksen jäätelö tekee noin 30:tä jäätelölaatua sekä sorbetteja. Erikoisin pyyntö on ollut tehdä karjalanpiirakkajäätelöä.
    Tätä nykyä Vuonoksen jäätelö tekee noin 30:tä jäätelölaatua sekä sorbetteja. Erikoisin pyyntö on ollut tehdä karjalanpiirakkajäätelöä. Kuva: Lari Lievonen
    Voutilaiset avasivat seitsemän vuotta nukuksissa olleen kyläkaupan Outokummun Kuusjärvellä viime keväänä. Kaupan avulla he haluavat tuoda enemmän myös muiden pientuottajien tuotteita esille.
    Voutilaiset avasivat seitsemän vuotta nukuksissa olleen kyläkaupan Outokummun Kuusjärvellä viime keväänä. Kaupan avulla he haluavat tuoda enemmän myös muiden pientuottajien tuotteita esille. Kuva: Lari Lievonen
    Sari ja Harri Voutilainen tapasivat vuonna 1994 Outokummussa, perustivat perheen ja seitsemän vuotta sitten alkoivat tehdä jäätelöä. Sarin oma suosikkijäätelö on kuusenkerkkä, Harrin nougat.
    Sari ja Harri Voutilainen tapasivat vuonna 1994 Outokummussa, perustivat perheen ja seitsemän vuotta sitten alkoivat tehdä jäätelöä. Sarin oma suosikkijäätelö on kuusenkerkkä, Harrin nougat. Kuva: Lari Lievonen

    Pohjoiskarjalainen Vuonoksen jäätelö osallistuu jo kuudetta kertaa Helsingissä järjestettävään Herkkujen Suomi -tapahtumaan. Lähiruokaa esitellään Rautatientorilla 18.–20. elokuuta.

    Yrittäjä Sari Voutilainen sanoo, että Herkkujen Suomessa tapaa niin vakituisia asiakkaita kuin uusiakin tuttavuuksia, jotka eivät ole vielä heidän jäätelöstään kuulleet. Tätä nykyä Voutilaisilla on oman kaupan lisäksi nelisenkymmentä myyntipaikkaa: kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Tapahtumista poikii aina jokin uusi kontakti lisää.

    Voutilaisen mukaan Herkkujen Suomi on ylipäätään tärkeä tapahtuma.

    "Niin saadaan yhä enemmän kuluttajien tietoisuuteen, että Suomessa osataan tehdä hyvää, laadukasta ja puhdasta ruokaa ja myös herkkuja", Voutilainen sanoo.

    "Ruuan arvostus Suomessa on kasvanut hitaasti, mutta se kasvaa koko ajan. Ihmiset ovat yhtä valveutuneempia siitä, mitä he haluavat elimistöönsä laittaa."

    Outokumpulaiset Sari ja Harri Voutilainen ehtivät muutaman vuoden ajan tehdä jäätelöt itse lypsämästään maidosta. Nyt omia lehmiä ei enää ole ja pellotkin ovat vuokralla.

    Maitotilan pitoa oli kyllä tarkoitus jatkaa.

    "Robottinavetasta oli jo piirretty kuvatkin", kertoo Harri Voutilainen.

    Lopettamispäätös kuitenkin pikku hiljaa kypsyi vuoteen 2014. Syynä olivat maitotilojen kannattavuusnäkökohdat, mutta asian ratkaisi ennen kaikkea terveys. Harrin selkä ei enää kestänyt lehmien alla kyykkimistä, ja Sarilla oli allergiaa.

    Monialayrittäjyyteen pariskunta havahtui aivan ensiksi pienen tilakoon vuoksi.

    "Meillä oli 20 lehmää, joten elantoa piti alkaa miettiä muualtakin. Kävimme villisikakurssin ja muitakin koulutuksia, kunnes vuonna 2009 näimme lehdessä ilmoituksen, että Maatalon jäätelö hakee yrittäjiä. Kiinnostuimme ja sillä tiellä olemme", Sari Voutilainen kertoo.

    Maatalon jäätelö on alkujaan hollantilainen konsepti, joka on levinnyt yli 20 maahan. Suomessa siihen kuuluu kahdeksan tilameijeriä.

    Monialayrittäjyyteen liittyy myös se, että Voutilaiset avasivat seitsemän vuotta nukuksissa olleen kyläkaupan Outokummun Kuusjärvellä viime keväänä. Aivan Joensuu–Kuopion-tien kyljessä olevassa Kuusjärven Herkussa he myyvät tietysti omia jäätelöitään mutta myös muiden lähi- ja pientuottajien valmisteita.

    "Jäätelön puolella olemme tavoitteemme saavuttaneet, teemme sitä alle 10 000 kiloa vuodessa, ja se riittää. Kaupan avulla haluamme tuoda enemmän myös muiden pientuottajien tuotteita esille, auttaa niitäkin yrittäjiä, jotka ovat aloittamassa omaa uraa."

    Esimerkiksi paikallista naudanlihaa tullaan Sari Voutilaisen mukaan hakemaan kauempaakin.

    Tavoitteena on kasvattaa valikoimaa entisestään. Siihen Sari toivoo apuja tuottajilta, sillä moni heistä tuntuu olevan liian arka tai kiireinen markkinoimaan tarjontaansa. Myös jatkojalostusta kannattaisi tiloilla miettiä enemmän. Nyt Pohjois-Karjalassa on Sarin mielestä sitä aivan liian vähän.

    "Tuotekehittely olisi tarpeen sekin takia, ettei alkutuotannossa nykyisillä hinnoilla oikein pärjää."

    "Mekin lähdimme aika pienesti viemään jäätelöä eteenpäin, miksi ei jokin muukin tuote menestyisi."

    Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi 18.–20.8.2016 Helsingin Rautatientorilla

    Lue myös

    Maakunnat maistuvat taas Herkkujen Suomessa