Lähiruokaa suosiva Sodankylä vei Vuoden keittiöteko -palkinnon
Sodankylän kunnan ruokapalvelut sai Vuoden keittiöteko -palkinnon, koska se on lisännyt hankintoja paikallisilta ruuantuottajilta.
Sodankylän ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola on kehittänyt kustannustehokkaan matalakypsennysmenetelmän lähiruuan valmistukseen. Airi Keränen valvoo kinkkujen kypsennystä. Kuva: Pekka FaliVuoden Keittiöteko -kilpailun raati kiitti päätöksenteossaan Sodankylän mallia rohkeudesta ja kyvystä ajatella ja toteuttaa perinteisiä asioita uudella tavalla.
Sodankylän kunnan keskuskeittiö uusittiin vuonna 2014 lähiruuan käytön ehdoilla: uudet tilat mahdollistavat lähiruuan vastaanottamisen suoraan tuottajilta. Multaisille juureksille on oma pesuhuoneensa, ja lähiruuan tuottajille raaka-aineiden vastaanottoalueella oma käsienpesupaikka.
Sodankylä on irrottautunut isosta hankintarenkaasta viime vuonna, ja keskittää nykyisin hankinnat lähiruuan tuottajille. Näin mahdollistetaan alueen oman ruokakulttuurin kehittyminen, ja kuntalaisille tarjotaan tuoreista, hyvistä raaka-aineista tehtyä ”tuttua” ruokaa.
Sodankylän ruokapalvelupäällikön Merja Aholan mukaan lähiruoka on saanut kuntalaisilta erinomaisen vastaanoton: esimerkiksi tonnikala-perunalaatikon korvannut ahven-perunalaatikko on noussut yhdeksi suursuosikeista. Laatikko muhii kypsäksi yön yli eli 16 tuntia.
Vuoden Keittiöteko -raati toivoi Sodankylän esimerkin rohkaisevan muitakin kuntia lähiruuan käyttöön.
Vuoden Keittiöteko -kunniakirjat saivat hävikkiruokaravintola Loop, Keudan ammattiopiston opiskelijaravintola Perttula ja Bistro Cumuluksen lastenlista. Fredman Groupin perustama palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa Ateria-tapahtumassa Helsingissä tiistaina.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
