Näemmekö järjettömät Kuninkuusravit?

”Kuninkuusravien tunnelma rakentuu osallistujista, ihmisistä, historiasta, urheilusta ja upeista hevosista. Tämä toteutuu myös tänä vuonna, jos meidän oma etujärjestömme ei sitä omalla päätöksellään estä.”
Terhi Piispa-Helisten
Seinäjoki ja Lahti suorittivat perinteiseen tapaan Kuninkuusravien kapulanvaihdon Lahden Jokimaalla viime elokuussa. 11-vuotias ruuna Emman Joihu on työskennellyt tapahtuman tunnushevosena.

Elitloppet-ravit ajettiin Tukholmassa ilman yleisöä toukokuun lopulla. Yleisön pääsy kaikkiin tapahtumiin oli koronakriisin vuoksi silloin kiellettyä. Tuolloin perinteinen suurtapahtuma ilman yleisöä oli parasta, mitä raviurheilijoille voitiin tarjota.

Uusimaa ei ole enää eristettynä ja koronan vuoksi julistettu kansallinen poikkeustila on purettu. Suomen Hippoksen valtuuskunta teki kokouksessaan keskiviikkona 24.6 silti päätöksen: Vuoden 2020 kuninkuusravit järjestetään ilman yleisöä.

Tämä ei ole parasta, mitä raviurheilijoille voi tarjota.

Kuvittelen mielessäni poniohjastajan, kokeneen kuninkuuskilvan konkarin, täytelähdön kakkossuosikin omistajan tai viimeisenä matalimpaan sarjaan mukaan päässeen harrastajavalmentajan. Minun kuvitelmassani kaikki edellä mainitut haluaisivat varmasti kilpailla yleisön edessä, eikä tyhjille katsomoille.

Edellinen oli kuvitelmaa. Vielä varmempaa on, että jokainen raveihin yleisöksi saapunut on tehnyt itsenäisen valinnan katsella maamme tärkeimmät ravikilpailut paikan päällä, eikä etäkatsomossa. Valtuuskunnalla oli kuitenkin viisaus, että tämä täytyy kieltää.

Lakia tyhmä päätös ei riko, mutta raviurheilun rahoituksen myöntämän tahon, maa- ja metsätalousministeriön ohjeistusta kyllä.

Raviradat saavat kilpailujen järjestämiseksi toimintatukea, palkintotukea ja kuninkuuskilpailujen järjestäjä vielä korotuksen toimintatukeen. Tuen myöntämisen ehtona on vähintään kohtuullisesti onnistunut omaehtoinen varainhankinta. Tämä tarkoittaa kai lähinnä lipunmyyntiä ja oheispalvelujen tarjoamista.

Ne on nyt raviurheilun etua ajavan yhdistyksen päätöksellä estetty. Sponsorimyynti jää vielä jäljelle, mutta mainospaikat ilman katsojia on melko haastavia myyntituotteita.

Edelleen olisi mahdollista keskikentän vuokraaminen jalkapalloharjoituksiin, tai pop-up kirpputorin perustaminen totohalliin. Mahtaa olla motivoivaa tuo ravijärjestäjän arki juuri nyt.

Huonojen päätöksien hyvä puoli on se, että ne voi aina korjata uudella paremmalla. Jos Hippoksessa ei olisi johtajuusongelmaa, niin näin olisi jo tapahtumassa. Valtuuskunnassa hallituksen puheenjohtajaa ja koko hallitusta haastettiin luottamusäänestyksellä ennen viime hetken muotovirheestä johtuvaa poisvetoa. Tällaisen turhan uhittelun jälkeen ei ole helppoa lähteä korjaamaan valtuuskunnan vahinkoja.

Toimitusjohtaja on irtisanottu jo aiemmin. Virkaatekevänä väliaikaisena toimitusjohtajana on kohtuuttoman vaikea ottaa roolia, vaikka päätöksen tyhmyys tulisi kuinka julki.

Kyllä tämä päätös varmaan tulee muuttumaan, kunhan julkinen paine alkaa asiaa ohjata. Jokainen päivä on kuitenkin pois järjestäjiltä. Asiakkaiden ja kilpailijoiden palvelujen rakentaminen on vaativaa, kun kansalliset rajoitukset pala kerrallaan poistuu.

Toisaalta tämän voi kääntää vaikka voitoksi. Ehkä Seinäjoella vielä ajetaan vanhan hyvän ajan Kuninkuusravit, joissa Hippoksen herrat ei pönötä vipissä eikä valmiiksi upeaa ravitapahtumaa ole kuorrutettu turhilla oheispalveluilla.

Kuninkuusravien tunnelma rakentuu osallistujista, ihmisistä, historiasta, urheilusta ja upeista hevosista. Tämä toteutuu myös tänä vuonna, jos meidän oma etujärjestömme ei sitä omalla päätöksellään estä.

Koska kateuskortti on ollut ilmassa, niin järjestävä Seinäjoki voi varmaan luvata kolmanneksen vuoden nettotuloksesta hyvään tarkoitukseen, vaikkapa ravien nuorisotyöhön. Tosin näin koronan runtelemassa kesässä tapahtuman järjestäjää pitäisi onnitella ja kehua pelkästään jo nollatulokseen yltämisestä.

MT on Kuninkuusravien yhteistyökumppani.