Erä

Koiran kanssa kannattaa nyt olla tarkkana metsässä – kaksi pientä reikää voivat kertoa pahimmillaan kuolemaan johtavasta vammasta

Suurin osa koirista toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla.
Petteri Kivimäki
Kyyn purema voi oireilla esimerkiksi koirna poikkeuksellisena väsymyksenä.

Kyykäärmeet alkavat nyt herätä talvihorroksesta. Koiranomistajien tulee olla erityisen valppaina liikkuessaan koiran kanssa alueilla, joissa on kyyn talvipesiä ja joissa niitä tavataan säiden lämmetessä.

Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että suurin osa koirista toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa koiran menehtymiseen.

Kyyn purema on usein vaarallisin keväällä, koska silloin pureman aiheuttaa usein nuori kyy. Nuoret ovat vanhempia yksilöitä ärhäkämpiä, ja ne erittävät usein enemmän myrkkyä.

Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön.

Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää. Tavallisia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu.

Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa koiran menehtymiseen.

Jos purema on kuonossa, voi koiran koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan. Turvotus voi lisääntyä vielä 1–2 päivän aikana puremasta.

Jos epäilee, että kyy on purrut koiraa tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään muualle elimistöön. Agria Eläinvakuutus neuvoo kantamaan koiran autoon, mikäli vain pystyy ja viemään sen nopeasti lähimmälle eläinlääkärille.

Lue myös:

Puriko kyy koiraasi? Vain noin viisi prosenttia koirista menehtyy puremaan

WWF avasi sääksi- ja kyylivensä

Miten erotat kyyn rantakäärmeestä?

Lue lisää