Erä

Nuorten eräkerhot eivät ole vain tuleville metsästäjille – puukon käsittely, nuotion tekeminen ja suunnistus ovat hyödyllisiä taitoja ihan kaikille

Outokumpulaiset ja polvijärveläiset lapset opettelivat suunnistusta otsalampun valossa.
Riikka Tanskanen 8vas.) oli suunnistusapuna Milla Karttuselle ja Minea Ketolaiselle viiden rastin suunnistusradalla, joka kierrettiin illalla otsalampun valossa.

Naru napaa kohden, tarkasta kompassin kulkusuuntanuoli ja valitse kiintopiste. Suunnistuksen alkeiden opettelu ei ole aina aivan helppoa edes päivänvalossa, Outokummussa eränuoret harjoittelivat suunnistusta pimeässä.

Lasten pipojen päällä keikkui otsalamput, samoin avustamassa olleiden aikuisten. Yhdeksänvuotias Kiira Karttunen ja kymmenenvuotias Essi Hirvonen päättivät lähteä viiden rastin radalle ilman aikuista avustajaa.

Tytöt pohtivat, että yksinään pimeässä saattaisi pelottaa mutta ei kaverin kanssa. Varmuuden vuoksi aikuisten kanssa toki sovittiin, missä nähdään, jos rastit eivät jostain syystä löytyisi.

Mutta löytyiväthän ne, kaikki 7–12-vuotiaat kerholaiset kiersivät koko radan onnistuneesti.

Eränuoret on eräkerho, joka kokoontuu kuusi kertaa. Idea siihen syntyi Polvijärven 4H-yhdistyksen MetKa-kehittämishankkeessa, jota rahoittaa EU.

Kerhon järjestelyissä ovat mukana Mutkan Eräveljet ja Pukkelon Erä.

Tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja perheiden tietoisuutta metsästykseen ja kalastukseen sekä metsään ja luontoon yleisesti liittyvistä harrastusmahdollisuuksista omalla asuinalueella.

Samalla halutaan tehdä metsästys- ja kalastusseurojen toimintaa näkyväksi sekä saada seurat verkostoitumaan, luettelee kerhon vastuuohjaaja Aino Tanskanen.

Hän korostaa, että kerho ei ole vain metsästäville tai metsästyksestä kiinnostuneille lapsille.

Esimerkiksi Essi Hirvonen suhtautuu kielteisesti eläinten ampumiseen, mutta nauttii muuten luontoon liittyvästä tekemisestä.

”Kun ideoin tapaamisten sisältöä, aiheista oli runsauden pulaa. Pääpaino on yleisissä eränkäyntitaidoissa, kuten puukon käsittelyssä, nuotion tekemisessä ja suunnistuksessa.”

Toki eränuoret ovat päässeet myös kokeilemaan jousella ja ilmakiväärillä ammuntaa, tutustuneet metsästyskoiriin ja rakentaneet riistanruokintakatoksia.

”Ja kaikkea tehdään leikin varjolla, sillä kerholaiset ovat 7–12-vuotiaita. Lapset ovat hienosti osanneet ottaa toisensa huomioon ikäerosta huolimatta.”

Jos tapaamiskertoja olisi ollut enemmän, Tanskanen olisi mielellään opastanut lapsia esimerkiksi riistankäsittelyssä, riistaruokien valmistamisessa ja käynyt ihan oikeasti metsällä.

Eränuorten kokoontumisia markkinoitiin perinteisillä paperimainoksilla kauppojen seinillä sekä MetKa-hankkeen Facebook-sivulla. Tanskanen myöntää yllättyneensä iloisesti, kun kerhoon ilmoittautui 21 lasta, puolet tyttöjä ja puolet poikia.

”On todella mukava tarjota lapsille tällaista toimintaa. Olen itse kulkenut metsällä isän mukana pienestä pitäen, mutta harrastuksen pariin on varmasti vaikea tulla, jos perheessä kukaan muu ei eränkäynnistä ole kiinnostunut”, Tanskanen pohtii.

Metsästysseurojen vapaaehtoisten lisäksi Tanskasen apuna nuoria ohjaamassa on ollut hänen siskonsa Riikka Tanskanen.

”Kyllä kokoontumissa haastavinta on ollut varmaan pitää järjestystä yllä ja suunnitella toiminta niin, että kaikki jaksaisivat keskittyä”, siskokset pohtivat. He molemmat ovat Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita, maatilan tyttöjä.

Lue lisää:

Savon murre tuotti etelän nuorille hieman haasteita – valtakunnallisen MegaMetso-eräleirin haulikko- ja kiväärirasteilla nähtiin monta onnistumista

Metsästyskoiraviikonloppu tarjoaa tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille: "Tämä on seuroille hyvä tilaisuus lisätä metsästyksen hyväksyttävyyttä kotiseudulla"

Lari Lievonen
Pukkelon Erän puheenjohtaja Kari Saukkonen opetti eränuoria suunnistamisen alkeissa.
Lue lisää

Päiväperhoskesä oli yksi 2000-luvun kehnoimmista viime vuonna – kesän paras havaintoruutu oli Pohjois-Karjalan Kiteellä, missä tavoitettiin 59 lajia

Metsästys on nyt suurennuslasin alla

Koko kylä kohahti, kun kontio kellistyi

Opettaja huolestui poikien lukutaidon heikkenemisestä ja kirjoitti seikkailukirjan, joka etenee kuin tietokonepeli ikään