Erä

Ahmakanta saattaa olla noin 600 yksilön suuruinen 10 vuoden päästä

”Eteläinen Suomi tulee jossakin vaiheessa ahman pentutuottoalueeksi”, Kojola sanoo.
Pekka Ovaskainen
Suomen ahmakanta on Luken mukaan runsastunut noin 400 yksilöön.

Suden leviäminen ruuhka-Suomeen mahdollistaa osaltaan myös ahman paluun vanhoille asuinalueilleen.

”Ahma käyttää ravintonaan myös pieniä hirvieläimiä, kuten metsäkaurista ja valkohäntäpeuraa, joita etelässä riittää. Hirvenmetsästyksessä luontoon jäävät roippeet ovat nekin ahman ravintoa”, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo.

Suomen ahmakanta on Luken mukaan runsastunut noin 400 yksilöön. Samalla ahma on levittäytynyt etelämmäksi perinteisiltä Itä- ja Pohjois-Suomen elinalueiltaan. Ahmakannan arvioidaan kymmenkertaistuneen 1990-luvun alkuvuosista.

Mikäli ahmakanta runsastuu jatkossakin, saattaa lajin edustajia olla Kojolan mukaan 10 vuoden kuluttua noin 600 yksilöä.

”Eteläinen Suomi tulee jossakin vaiheessa ahman pentutuottoalueeksi”, Kojola sanoo.

Lue lisää:

Lue lisää

Rasvainen supikoira kiinnostaa ahmaa ravintona – levittäytyvän ahmakannan odotetaan leikkaavan supikoirien määrää

Yksin kuljeksivia susia on liikkeellä ennätysmäärä hyvän pentutuoton seurauksena

Joutsenpari jahtasi ahmaa Lieksassa – aran pedon kuvaaminen vaati 16 tunnin odotuksen passissa

Suden suotuisan suojelutason määrittelyyn tarvittavat lopulliset viitearvot valmistuvatkin vasta vuoden 2022 syksyksi – väliarvioita saadaan ensi elokuussa