Hevoset

Raskauden mittainen kisatauko ei huoleta Anna-Julia Kontiota – "voin oppia ratsastajana tästäkin ajasta"

Belgiassa asuvan Kontio pitää puolisonsa kanssa myyntitallia. Hevoskauppa on ollut seis korona vuoksi suurimman osan vuotta. Vasta parin viime viikon aikana on taas syntynyt myyntiä.
Joao Markun
Anna-Julia Kontio ja Callas Ah Z kilpailivat onnistuneesti Bordeaux´ssa helmikuun alussa ennen koronapandemian alkua.

Kilparatsastaja Anna-Julia Kontio kertoi muutama viikko sitten iloisen uutisen. Belgiassa Overpeltissä asuva Kontio, 29 ja esteratsastaja ja hevoskauppias Jens Vandenberk odottavat esikoistaan.

Raskausaika on sujunut voimakasta väsymystä lukuun ottamatta hyvin. Laskettuun aikaan maaliskuun puolivälissä on vielä kuusi kuukautta.

”Minulla on ollut todella kovaa väsymystä useamman viikon ajan. Lievää pahoinvointia on ollut vain muutaman kerran. Aika vähällä olen selvinnyt. Ja se helpottaa, että työskentelen kotona ja voin tehdä hommia oman fiiliksen mukaan.”

Kontio ilmoitti samalla lopettavansa kilpailemisen raskauden ajaksi. Kontion hevosilla hyppää ja kilpailee tämän ajan kihlattu Vandenberk.

”On helppoa, kun luotettava ratsastaja löytyy omasta takaa. En halua ottaa riskiä tässä tilanteessa. Enkä halua sitä, etten olisi radalla täysin keskittynyt. Väsymys tekee sen, etten ole sataprosenttisessa kisakunnossa.”

On ratsastajia, jotka jatkavat kilpailemista lähes synnytykseen asti. Ratsastaminen ei ole normaalissa raskaudessa sikiölle haitallista. Onnettomuusriski on kuitenkin olemassa, ja vartalon hallinta vaikeutuu raskauden viimeisellä kolmanneksella.

”Reilun puolen vuoden tauko [kilparatsastuksesta] näin mieluisan asian johdosta ei tunnu pitkältä. Panostan nyt eri asioihin. Harvemmin kisoissa on esimerkiksi aikaa seurata muita ratsastajia. Voin oppia kaikenlaista tästäkin ajasta.”

Sisaren lapset ovat aina olleet Kontion silmäteriä ja he ovat olleet Kontion innokkaimmat fanit. Oma lapsi ei ole kuitenkaan tullut aiemmin Kontiolle ajankohtaiseksi.

”Aiemmin, kun hetki ei ollut oikea, en osannut ajatella omaa lasta. Nyt me molemmat toivomme sitä, eikä lasten saaminen ole ikuisesti mahdollista.”

Lapsimäärää pariskunta ei ole etukäteen miettinyt. ”Katsotaan nyt ensin tämän kanssa.”

Kontio ratsastaa tällä hetkellä kotona sileällä muutaman hevosen päivässä. VDB Sporthorses -tallin myyntihevosten määrää on tietoisesti vähennetty ja painopistettä siirretty isompien luokkien hevosiin.

”Kevät ja kesä ovat olleet hevoskaupan osalta hiljaista. Nyt parin viime viikon aikana kauppa on lähtenyt käyntiin. Meiltä on lähtenyt tänä aikana neljä hevosta. Tallissa ovat nyt jäljellä parhaat kisahevoset. Toki nekin ovat myytävänä, mutta niiden kanssa ei ole hoppua.”

Koronapandemian vuoksi tuleva hallikausi näyttää kovin hiljaiselta, vaikka ulkokisoja on kesällä päästy järjestämään. Kontion kansainvälisten kisahevosten Callas Ah Z:n ja Juan Le Loca-M:n oli tarkoitus nousta tänä talvena viiden tähden tasolle.

”Raskaus osui sattumalta hyvään ajankohtaan tämän suhteen. Ehdin keväällä hypätä niillä Bordeaux´ssa pienempää kansainvälistä tasoa, mistä jäi todella hyvät fiilikset. Nyt tavoitteena on nousta maailmancup-tasolle vuoden päästä syksyllä.”

”Kansainvälisellä huipputasolla kisaaminen on ehdottomasti tavoitteenani. Se on todella sitä, mitä kaipaan ja haluan tehdä.”

Kontion pitkäaikainen kisakumppani Fardon, 19, on edelleen hyvässä kunnossa. Kontio kilpaili Fardonilla Sveitsissä asuessaan menestyksekkäästi aina MM-kisoja myöten. Keväällä 2017 hevosen omistanut Alexandra Amari antoi yllättäen hevosen Kontiolle omaksi.

”Fardon on täydessä kunnossa. Olen pitänyt sen kotona hyppykunnossa. Se nauttii elämästä kisahevosen rutiinein ja pitää työnteosta. Kun sen vie laitumelle, ei sitä saa vielä tunnin päästä sisään. Mutta jos se on ulkona paria tuntia kauemmin, tulee se portille odottelemaan sisäänpääsyä. Ei siitä saa laidunhevosta.”

MT Hevoset
Lue lisää

”Reipas irtiotto kohti 2030-lukua ja profiili korkealle” – Tom Gordin kannustaa kehittämään Hevosopistoa

Esteratsastaja Erika Hanhisuanto pääsi toteuttamaan unelmaansa Espanjassa – perusti rohkeasti koronan keskellä oman yrityksen

Nuorten hevosten kanssa tärkeintä ovat rentous, rauhallisuus ja luottamus – Riikka Harjula ei tarvitse opettamiseen rakettitiedettä

John Antellilla on tähtäin korkealla – "Kansainvälisten kisojen puuttuminen tänä vuonna harmittaa todella paljon"

MT Hevoset