Hevoset

Hipposakatemiassa kouluttaudutaan nyt verkon kautta – vastuuvalmentajat, tuomarit ja ajolupakurssilaiset jo aloittaneet

Verkkokurssien kehittäminen oli onneksi aloitettu ennen koronaa. Sen ansiosta koulutuksia päästiin järjestämään varsin sujuvasti, vaikka poikkeusrajoitukset ovat jatkuneet.
Suomen Hippos / Eija Lampela
Hipposakatemian kurssitarjonta aloitettiin raviurheilun pakollisista kursseista ja sitä laajennetaan asteittain.

Hipposakatemian kurssitarjontaa on siirretty verkkoon. Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi ei ole aikaan tai paikkaan sidottu ja sen voi suorittaa silloin kun se itselle parhaiten sopii.

Ensimmäisinä verkkoon on viety hevosen vastuuvalmentajakoulutus, C- ja P-ajolupakurssien teoriaosuudet, alueelliset ravikilpailutuomarien koulutukset sekä raviurheilun lasten ja nuorten ohjaajakoulutukset. Kurssitarjontaa laajennetaan asteittain, Suomen Hippos kertoo tiedotteessaan.

Kun kurssin tietyt osat on suoritettu hyväksytysti ja tehty myös harjoituskoe, esimerkiksi vastuuvalmentajakoulutuksessa käydään tekemässä teoriakoe lähimmällä raviradalla. Teoriakokeen valvoo hevosjalostusliiton tai raviradan henkilöstö.

Näin kurssilaiset voivat suorittaa opintoja sellaiseen aikaan, mikä heille itselleen parhaiten sopii. Verkkoon siirtymisen hyötyihin kuuluu myös, että koulutuksiin ei tarvitse aina matkustaa paikan päälle eli se säästää osallistujilta aikaa ja rahaa.

Hippoksen omalle verkko-oppimisympäristölle on ollut tarve jo pidempään, kertoo koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää. Koulutuksen digitalisoinnin kehittäminen aloitettiin vuosi sitten tammikuussa. Alustaksi valikoitui kilpailutuksen jälkeen Moodle, joka on myös useiden ammatillisen koulutuksen oppilaitosten käytössä. Se räätälöitiin hevosalan kursseihin sopivaksi.

"Käyttöönotto ajoittui koronaa ajatellen sopivasti, mikä mahdollisti koulutusten jatkumisen turvallisesti poikkeustilanteessa ja kokoontumisrajoitusten tiukentuessa”, Hyvämäki-Mäenpää toteaa.

Vastuuvalmentajan koulutuksen on hänen mukaansa jo suorittanut useampi kymmenen osallistujaa, sillä se toimi koko verkkoalustan pilottina viime syksystä alkaen.

Toistaiseksi palaute on varsin hyvää niin hevosen vastuuvalmentajakoulutuksen käyneiltä kuin ajolupakursseilta. Kevään aikana Hipposakatemian kurssitarjonnan tarpeista tehdään myös kysely.

Ensimmäisenä Hipposakatemian kurssitarjontaan siirrettiin siis raviurheilun pakolliset koulutukset. Jatkossa koulutustarjontaa laajennetaan Hyvämäki-Mäenpään mukaan muun muassa hevosen hyvinvointiin, raviurheilijan, nuorten ohjastajasarjojen ja toimihenkilöiden koulutuksiin sekä kasvattajille ja hevosenomistajille suunnattuihin koulutuksiin.

Suunnitelmissa on myös kaikille avoimia hevosalan kurssejakin, kun verkkoympäristössä voidaan myös pitää helposti luentoja. Verkkopohjainen toimintamalli luo mahdollisuudet myös jakaa kansainvälistä hevosalan tietoa.

Hyvämäki-Mäenpään lisäksi kurssien käytännön toteutukseen ovat osallistuneet Hippoksen raviurheilupalveluista kilpailusihteerit Katariina Lamminpää ja Anni Järvinen.

Hankkeen myötä työnjakoa on myös muutettu niin, että aiemmin nuorisotoiminnasta vastannut Helena Hyvämäki-Mäenpää keskittyy Hipposakatemiaan ja järjestön koulutustoimintaan. Poniraviurheilun asioista vastaa nyt Anni Järvinen.

Uusituilta Suomen Hippoksen verkkosivuilta löytyy oma koulutuksen kokonaisuus.

MT Hevoset
Lue lisää

Poniravit yhä useamman pojan suosiossa – ensimmäinen vain pojille suunnattu ajolupakurssi järjestettiin tänä vuonna

Ravien sääntötulkintaa yhtenäistetään - kokeilu etätuomarin käytöstä tulossa syksyllä

Puolustusvoimat lisää verkko-opetusta alokkaiden koulutuksessa

EU uudistaa tunnistamissäännöstön kesken varsomiskauden – kotimaassa syntyvien ja rekisteröitävien osalta ei tule muutoksia

MT Hevoset