Hevoset

Maija Kylmänen viljelee luomukauraa ja jakaa somessa talliarkeaan ruuna Ypäjä Huttusen kanssa – ”Vaisto on viisareista viisain”

Vuoden 2022 ensimmäinen Viikon ratsastaja on liminkalainen luomuviljelijä ja suomenhevosharrastaja Maija Kylmänen.
@ellanaxu / Ella Pulkkinen
Ypäjä Huttunen on somepersoona, jonka arjesta elävästi kertoo ruunan omistaja Maija Kylmänen.

Hevoselämä on tarjoillut liminkalaiselle Maija Kylmäselle sekä suurta onnea että kohtalokkaita vastoinkäymisiä

Luomukauratilan valoisassa tallissa asuu kaksi suomenhevosta, Kylmäsen 12-vuotias Ypäjä Huttunen ja hänen ystävänsä omistama samanikäinen Touko-Jyminä. Ruuna Huttusen elämänmenoa seuraa Instagramissa yli 1 500 ihmistä.

”Hevoset ovat harrastus, joka on ollut näppärä yhdistää maatilan arkeen”, Kylmänen toteaa.

Hän kertoo uskovansa luonnonmukaisuuteen hevostenpidossa.

”Hevonen on luotu olemaan ulkona, liikkumaan paljon, laiduntamaan, pureskelemaan ja olemaan laumassa. Pyrin minimoimaan stressiä ja pitämään hevosten elämän kaikin puolin niin luonnonläheisenä kuin mahdollista.”

Kylmänen painottaa, että on yhdentekevää, kuinka kurinalaista treeniohjelmaa suorittaa tai mitä uutuusrehua ostaa, jos hevosen arki on sille luonnotonta.

”Onnellinen hevonen on helppo hevonen.”

Kylmänen on tottunut luottamaan tunteeseensa ja vaistoonsa hevosten kanssa toimiessaan.

”Hevosten kanssa on jatkuvasti tilanteita, joissa asioihin ei ole varmaa vastausta. Vaisto on viisareista viisain, aina”, hän sanoo.

Oman hevosen nyt 36-vuotias Kylmänen hankki vasta aikuisena, vuonna 2009. Villarin Roope oli nuori ja lahjakas, mutta Kylmäsen mukaan ronski suomenhevonen.

”Roope mankeloi minut läpi sellaisesta hevoselämän korkeakoulusta, että pärjään niillä opeilla monissa tilanteissa.”

Toiseksi hevosekseen hän hankki nuoren ja herkän suomenhevosori Roketti Rolsin eli Rommin.

Kolme vuotta sitten iltapimeässä Roope ja Rommi pelästyivät niiden aitauksen läpi juossutta hirveä ja juoksivat maantielle − suoraan kuorma-auton keulaan.

Molemmat hevosensa onnettomuudessa menettänyt Kylmänen kertoo, että ilman saamaansa valtavaa tukea olisi hänen hevosharrastuksensa saattanut sen jälkeen vaihtua kuntosaliin ja matkusteluun.

Vajaan puolen vuoden kuluttua onnettomuudesta hänen elämäänsä löytyi Ypäjä Huttunen.

”Huttunen on räväyttänyt silmäni auki siitä, kuinka pienillä asioilla ratsastuksessa parhaimmillaan pelataan. Tunnen joka päivä itseni etuoikeutetuksi, kun se on elämässäni. Niin mutkatonta tyyppiä ei montaa maa päällään kanna.”

Kylmänen kertoo, että hevosen kanssa toimiessaan hän pyrkii lietsomaan onnellisuutta, motivaatiota yhteiseen tekemiseen ja hyvää fiilistä.

”Minulle tärkeintä on tunnetila ja haluaisin luoda sellaisen ympäristön, jossa kenenkään psyyke ei joudu turhan voimakkaasti koetukselle. En halua ratsastaa metriäkään epämotivoituneella hevosella.”

Hevosihmiseksi kasvamisessa Kylmänen kertoo alusta asti saaneensa paljon tukea kokeneemmilta harrastajilta ja ammattilaisilta.

”Talliystäväni, Toukon omistajat Anu ja Kiira ovat minulle perhettä. Elämä täällä maaseudulla ei ole sosiaalisesti kauhean vilkasta, mutta me tapaamme lähes päivittäin tallilla ja elämme niin rinnakkain, että näin arvokkaista ihmissuhteista olen kovin kiitollinen.”

Kylmänen kertoo, että hevosharrastuksen kanssa onnellisuuden tunteeseen miltei pakahtuu esimerkiksi metsätiellä porukalla laukatessa sekä onnistuneissa treeneissä ja kilpailuissa.

”Ehkä kaikkein onnellisin olen, kun menen tuttuun tapaan aamu- tai iltatalliin ja kaikki tapahtuu kuin sanattomasta sopimuksesta samaan tapaan kuten aina. Jokainen on levollinen ja tyytyväisen oloinen.”

Instagramissa Kylmästä voi seurata tililtä Ypäjä Huttunen.

MT Hevoset
Lue lisää

Lapsuuden traumat ja muut negatiiviset elämänkokemukset unohtuvat ja tunteet vapautuvat, kun Jessica Rasila pääsee ratsaille

Unelmista pitää puhua ääneen – MT Hevosten Viikon ratsastaja Arvi ”Korumies” Martikainen tähtää korkealle tinkimättömällä asenteella ja kovalla työllä

Amerikan hevosurheilun dopingvyyhti aukeamassa: "Ideana oli suunnitella suoritusta parantavia aineita, jotka eivät näkyisi testauksessa"

Hevosalan Helmi eläinlääkäri Soile Pakkanen muistuttaa, että hevosen ongelmakäytökseen on aina syy

MT Hevoset