Koneet & autot

Koneviesti: Näin langattoman kameran voi asentaa metsäkoneeseen

Monissa työkoneissa moottorisuojat ovat suurentuneet, jolloin näkyvyys on heikentynyt useissa konetyypeissä. Koneviesti kokeili, onko langattomista kameroista hyötyä metsäkoneella työskentelyssä.
Tommi Hakala
Edullisten peruutuskamerapakettien tulo markkinoille mahdollistaa kohtuuhinnalla metsäkoneisiin työskentelyä helpottavien näkökulmien luomisen. Myös turvallisuus työskentelyssä lisääntyy, kun kamera näyttää tiellä taakse tulleen ajoneuvon tai henkilön.

Metsäkoneissa on kameroita hyödynnetty jo useiden vuosien ajan muun muassa harvesteripäissä puiden vikojen tarkasteluun. Viime vuosina kameroiden kuvanlaatu on parantunut. Lisäksi kamerat ovat muuttuneet langattomiksi eli virransyöttö onnistuu työvaloa hyödyntämällä ja kuvat voi siirtää bluetooth-yhteydellä.

Koneviestin kokeilu lähti liikkeelle, kun metsäkoneen omistaja halusi harvesteriinsa peruutuskameran, joka helpottaisi harvennusurilla peruutuksia, kertoisi pystypuiden sijainnin ja lisäisi turvallisuutta metsässä työskentelyssä. Koska kyseessä oli kokeilu, alkuvaiheessa päätettiin hankkia Biltemasta kohtuuhintainen kamerapaketti, johon kuului kaksi kameraa ja 7”:n näyttö. Toinen kameroista valjastettiin latvojen kuvaamiseen ja toisesta tehtiin peruutuskamera. Hankinnassa huomioitiin myös se, että käyttöjännitteeksi ilmoitettiin 8-30 volttia. Näin erillistä jännitemuunninta ei tarvinnut hankkia koneen 24 volttiseen järjestelmään.

Kameraprojektin yhteydessä toteutettiin harvesterin katon suojapanssarointi, jota oli suunniteltu jo pidempään. Peruutuskamera asennettiin uuden suojapanssarin alle ja kiinnitettiin panssaroinnin yhteydessä turhaksi jääneen ilmastointilaitteen letkukiinnikkeeseen. Kameran kuvaussuunta asennettiin alaviistoon, jotta saataisiin kuvaan lintuperspektiivi. Latvakamera kiinnitettiin ohjaamon katon suojapanssarin takimmaiseen kohtaan, josta näkymä on mahdollisimman laaja. Ympärilleen se sai linnunpönttömäisen suojuksen, jossa oli linssille pieni, halkaisijaltaan 25 mm aukko.

Mukana tulleessa näytössä oli useita hyödyntämisvaihtoehtoja. Kuvat voivat olla rinnakkain tai ne voivat vaihtua säätämällä kameroiden virransyöttöä. Kokeilussa hyödynnettiin jälkimmäistä vaihtoehtoa, jotta näyttö saatiin maksimaaliseen käyttöön. Peruutuskameran virran syöttö liitettiin peruutuksen ohjaukseen. Kun peruutuksen vaihtokytkintä painetaan jalalla tai peruutusvaihde kytketään päälle hallintavivusta, vaihtuu näyttöön automaattisesti peruutuskameran näkymä. Latvakameraan otettiin virta ohjaamon sisävalon lisäsuulakkeen kautta.

Miten asennettu kaksoiskamera toimi harvesterissa? Oliko kameroista hyötyä suhteessa vaivannäköön?

Lue juttu kokonaisuudessaan Koneviestin nettisivuilta! Juttu on avoinna kaikille 20.12.asti, jonka jälkeen jutun voi lukea KV-digitunnuksilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös KV Plus Tilaajille -artikkeli:

Työkoneen langaton peruutuskamera on näppärä tapa parantaa turvallisuutta

Lue lisää

Koneviesti testasi työkoneen langatonta peruutuskameraa: Käyttökohteita löytyi piennarten leikkuusta pikkulapsen päiväunien tarkkailuun

Keskusta esitteli vaihtoehtonsa liikenteen päästövähennyksille: "Hallitusohjelman mukaiset polttoaineveron korotukset on tehty, eikä uusia tule."

Kaarinan koululaiset pyörittivät lumesta suurlumipalloja – auratraktori ollut liikkeessä aamukolmesta

Merenkurkussa aallonkorkeus ylittää neljä metriä – kaakkoismyrsky myöhästyttää Wasa Expressin tuloa Uumajasta Vaasaan