Vammaisten asumisyksikkö pyysi listaa asukkaista, joille annettaisiin koronahoitoa – järjestöt ja ministeriö huolissaan: "Näin ei voi toimia" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Vammaisten asumisyksikkö pyysi listaa asukkaista, joille annettaisiin koronahoitoa – järjestöt ja ministeriö huolissaan: "Näin ei voi toimia"

Ainakin yhtä vammaisten asumisyksikköä on pyydetty laatimaan lista asukkaista, joille annettaisiin tehohoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Kaksi vammaisten oikeuksia ajavaa yhdistystä vahvistaa saaneensa viestin asiasta.
Jaana Kankaanpää
"Vammaisuus ei voi olla peruste olla ottamatta ihmistä hoitoon", Kehitysvammaisten Tukiliitosta sanotaan.

Vammaisten oikeuksia ajavan Kynnys ry:n ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n saamien tietojen mukaan ainakin yhtä asumisyksikköä on pyydetty listaamaan ihmiset, joille annetaan hoitoa mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi.

Kynnys ry:n eilen julkaiseman tiedotteen mukaan joillain alueilla on tehty ennakoivia päätöksiä siitä, että asumisyksiköissä asuvia ei otettaisi tehohoitoon, vaan heidän hoidostaan vastattaisiin yksikössä. Yhdistys kertoo myös etukäteen tehdystä linjauksesta, että ketään yksikön asukasta ei otettaisi tehohoitoon.

"Tietomme pohjautuvat neuvonnasta ja kentältä saatuihin viesteihin. Arviomme mukaan lähteet ovat luotettavia, mutta meillä ei ole heidän lupaansa kertoa tarkemmin, miltä paikkakunnalta tai alueelta tiedot ovat", Kynnys ry:n lakimies Terhi Toikkanen kertoo MT:lle sähköpostitse.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n toiminnanjohtaja Risto Burman kertoo, että myös heille on tullut yksi luotettava viesti, jossa kerrotaan yhden kunnan pyytäneen asumisyksiköltä listaa siitä, ketkä yksikön asukkaista tarvitsisivat tehohoitoa. Burmanin mukaan kyseessä on selkeä ylilyönti ja huono tapa tiedustella tehohoidon tarvetta.

"Vammaisuus ei voi olla peruste olla ottamatta ihmistä hoitoon. Tehohoidossa on lähdettävä yksilöllisestä hoidon tarpeesta. Luotan kuitenkin, että sairaalahoidossa toimitaan hyvin", Burman sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lakimies Kirsi-Maria Malmlund kertoo kuulleensa asiasta Kynnys ry:n tiedotteesta.

"Tämä ei ole lähtenyt meidän ohjeistuksestamme eikä todellakaan edusta STM:n linjaa. Näin ei voi toimia", Malmlund sanoo.

Ryhmäkodit ovat tyypillinen asumismuoto, jonka piirissä on noin 80 prosenttia kehitysvammaisista aikuisista. Ryhmäkodeissa asuu tavallisesti noin 15 ihmistä.

Lue lisää

Professori Ojanen: Suositukset ja lakiin perustuvat määräykset menivät sekaisin vanhusten hoivakotien vierailuohjeessa

MTV: Kasvomaskeja koskeva selvitys valmistuukin toukokuun aikana

Huoltovarmuuskeskus osti hengityssuojaimia reilusti nykyistä markkinahintaa kalliimmalla

Kaveritoiminta tuo kehitysvammaiset ja -vammattomat yhteen – "Sä olet yksi mun parhaimmista frendeistä"