Kotimaa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Vastaamo-tapauksesta: "Erityisen alhaista ja tuomittavaa"

Keskustelu tietoturvasta ei poliisiylijohtajan mukaan ole ollut aiheetonta.
Kuva: Kari Salonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Poliisiylijohtajan mukaan on olennaista, että jokainen pohtisi, onko oma käyttäytyminen sellaista, että tiedot pysyvät turvassa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää hiljattain esille noussutta Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunutta tietomurtoa alhaisena ja tuomittavana tekona. Hän nostaa esille sen, että tietomurtotapauksessa loukattiin perusoikeuksiin kuuluvaa yksityisyydensuojaa.

"Sitten, jos sitä tietoa vielä käytetään rikolliseen tarkoitukseen, on se erityisen alhaista ja tuomittavaa", Kolehmainen sanoo.

Toisaalta tapaus on nostanut poliisiylijohtajan mukaan esiin sen, että keskustelu tietoturvasta ei ole ollut aiheetonta.

"Tietosuojakysymykset ja tiedon turvaaminen on syytä ottaa vakavasti niin yksityishenkilöiden, yritysten kuin valtion toimijoidenkin", hän sanoo.

Olennaista on se, että jokainen pohtisi, onko oma käyttäytyminen sellaista, että tiedot pysyvät turvassa.

Vastaamon tapaus ilmentää poliisiylijohtajan mukaan myös poliisin toimintaympäristön muutosta, johon liittyy esimerkiksi kaikenlaisen verkossa tapahtuvan rikollisuuden kasvu.

"Entistä enemmän huumausainekauppa on siirtynyt lähes kokonaan verkkoon, petoksista valtaosa tehdään verkossa ja talousrikokset tehdään verkossa", hän listaa esimerkkejä.

Lue lisää:

KRP: Vastaamon tietomurrosta tehty jo noin 15 000 rikosilmoitusta, ja määrä kasvaa

Vastaamon tietomurron takana on todennäköisesti suomalainen tai ainakin apuna on ollut suomalainen, arvioi tietoturva-asiantuntija

Lue lisää

Ei ole elämää ilman henkilötunnusta

Hallitus haluaa helpottaa henkilötunnuksen muuttamista

Hallitus aloitti neuvottelut Vastaamon uhrien auttamisesta ja koronatilanteesta – "Töitä vielä on, ehkä liiankin paljon"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, miten syrjäseutujen poliisipalveluita pitäisi parantaa: 20 heikoimman toimintavalmiusajan alueen tilanne paranisi merkittävästi jo 17,5 miljoonan euron lisärahoituksella