Kotimaa

Kokenut ylikomisario ehdottaa ratkaisua harvaan asuttujen alueiden poliisipulaan: 20 prosenttia lisää peruspalkan päälle

Ylikomisarion mukaan rekrytoinneissa olisi hyvä korostaa myös sitä, että pienemmällä asemalla työtehtävät ovat suurempia asemia monipuolisempia.
Kai Tirkkonen
Oulun poliisilaitoksen esikuntapäällikkö, ylikomisario Urpo Kössö ehdottaa, että harvaan asuttujen alueiden poliisipulan ratkaisemisessa yksi asia voisi olla niin sanottu syrjäseutulisä.

Runsaan 34 vuoden poliisiuran tehnyt Oulun poliisilaitoksen esikuntapäällikkö, ylikomisario Urpo Kössö ehdottaa, että harvaan asuttujen alueiden poliisipulan ratkaisemisessa yksi asia voisi olla niin sanottu syrjäseutulisä. Tämä lisä toimisi niin, että asutuskeskusten ulkopuolella poliisin peruspalkan päälle laitettaisiin esimerkiksi 20 prosenttia lisää.

Kössö korostaa, että ajatus niin sanotusta syrjäseutulisästä on hänen henkilökohtainen kantansa, eikä se edusta poliisilaitoksen tai ylipäätään poliisihallinnon näkemystä.

Syrjäseutulisän kautta pienemmille paikkakunnille töihin tulevat poliisit sitoutuisivat ehkäpä nykyistä paremmin jäämään myös pienelle paikkakunnalle. Tällainen syrjäseutulisä oli käytössä vuosikymmeniä sitten, kun Kössö työskenteli nuorena poliisina Kolarissa.

"Poikamiehenä uskalsi lähteä, kun tiesi, että sai tuhat markkaa paremmin kuin jossain muualla. Sillä oli iso merkitys", hän kertoo.

Ylikomisario huomauttaa, että tämän lisäksi olennaista on kertoa pienemmän poliisiaseman erilaisesta työnkuvasta verrattuna suurempiin yksiköihin.

"Pitäisi korostaa sitä, että pienemmällä paikkakunnalla poliisin työtä saa tehdä laajemmin ja oppii kaikkea mitä siellä on", hän sanoo.

On toki selvää, että kokeneemman poliisin lähtöhaluja saattaa vaimentaa se, että vaikkapa hänen puolisonsa ei saa töitä pienemmältä paikkakunnalta.

"Ei se ole pelkästään palkasta kiinni tietenkään", Kössö muistuttaa.

Kössö kritisoi sitä, että poliisille on viime vuosina tulla yhä enenevässä määrin erilaisia erityistehtäviä. Esimerkeiksi tällaisesta erityistehtävistä hän nostaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä kesällä 2018 järjestetyn tapaamisen, nettipoliisitoiminnan sekä sisäministeriössä suunnitteilla oleva ihmiskaupparikosten tutkintaryhmän.

Ongelma näissä erityistehtävissä on se, että ne syövät aikaa poliisin perustyöltä eli partioinnilta ja rikostutkinnalta. Kössö korostaa, että erityistehtävät ovat sinällään toki arvokkaita, mutta tämä asia pitäisi huomioida myös silloin, kun puhutaan vaikkapa poliisien määrän lisäämisestä.

"Jos kaikki tekevät erityistehtäviä, kuka tekee tätä perushommaa?", ylikomisario kysyy.

Peruskansalaisen suuntaan tilanne saattaakin näyttää siltä, että vaikka poliisien määrää kasvatettaisiin, poliisin näkyvyys siitä huolimatta heikkenee. Olennaista tässä onkin se, että poliisien määrärahojen jaossa rahaa pitää erikseen osoittaa vaikkapa harvaan asuttujen alueiden peruspoliisitoimintaan.

Lue lisää:

Ylikomisario ehdottaa ratkaisua syrjäseutujen poliisipulaan: Eteläisen Suomen poliisit Lappiin keikkatöihin

Lue lisää

Karu seuraus sisäilmaongelmista Oulun poliisilaitoksella: Viidesosa työajasta ylimääräisiin matkoihin, satojentuhansien eurojen turhat kulut

Kärsämäellä lopetettua sutta oli ammuttu muutama päivää aiemmin – poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena

Miehet ampuivat lokkeja tarkoituksenaan kouluttaa koiraa – poliisi tutkii eläinsuojelurikosta

Poliisi kehottaa moottorikelkkailijoita huomioimaan hevoset maastossa: "Yllättäen kaahaava moottorikelkka on todella suuri riski"