Espoolaisnainen kynti viime viikolla elämänsä ensimmäisen pellon – kesätyöpaikka löytyi luomumaitotilalta Pihtiputaalta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Espoolaisnainen kynti viime viikolla elämänsä ensimmäisen pellon – kesätyöpaikka löytyi luomumaitotilalta Pihtiputaalta

Nadia Korkman suosittelee maatilan töitä kaikille, jotka haluavat ymmärtää kestävää ruuantuotantoa käytännön tasolla.
Petteri Kivimäki
Espoolainen Nadia Korkman kynti ensimmäisen peltonsa viime viikolla. Tänään maanantaina kasvukausi otti Pihtiputaalla takapakkia, kun lunta satoi taivaan täydeltä.

Helsingin yliopistossa ympäristö- ja elintarviketiedettä opiskeleva espoolainen Nadia Korkman aloitti toukokuun alussa kesätöissä luomumaitotilalla Pihtiputaalla.

"Itseäni kiinnostavat ympäristöasiat ja ruuantuotanto. Hakeuduin töihin lypsykarjatilalle, sillä halusin omin silmin nähdä, millaista kotimainen kestävä ruuantuotanto on eläintilalla", Korkman kertoo.

Nadia Korkman on itse lähtöisin espoolaiselta maatilalta, jonka tuotantosuuntina ovat viljanviljely sekä omenatarhan pyörittäminen.

"Aloin kysellä isältäni, että tietäisikö hän sopivaa karjatilaa jostain päin Suomea. Hän sai vinkin tutultaan, ja sitä kautta asiat etenivät nopeasti."

Korkman soitti itse Martti Mäkelälle, joka isännöi Tuomelan luomutilaa Pihtiputaan Muurasjärvellä yhdessä veljiensä kanssa.

"Sovimme, että aloitan täällä kesätöissä toukokuun alussa", Korkman kertoo.

Espoolaisnainen on päässyt tarttumaan lypsykarjatilan töihin monipuolisesti.

"Olen ollut levittämässä lantaa ja tehnyt vähän metsätöitä. Lisäksi joka iltapäivä kello neljältä lypsän lehmät", hän kertoo.

Viime viikolla Korkman kynti elämänsä ensimmäisen pellon.

"Viljelijä oli samassa traktorissa mukana siltä varalta, että tarvitsisin apua jossain, mutta hyvin se sujui. Se oli mukava kokemus, itse asiassa aika rentouttavaa."

Yksi valintakriteeri kohdetilalle oli myös sen sijainti kaukana Helsingistä ja syvän suomenkielisellä alueella.

"Olen äidinkieleltäni ruotsinkielinen ja haluan oppia paremmin puhumaan suomea. Täällä opin samalla kertaa sekä kieltä, että paljon uutta maatalouden töistä.

Suosittelisitko maataloustöitä muille?

"Jos on kiinnostunut ruuantuotannosta, ruuan alkuperästä ja ympäristöasioista, niin aivan ehdottomasti. Pääkaupunkiseudulla eettiset ja ympäristökysymykset näkyvät paljon ihmisten ruokavaliossa. Mutta jos oikeasti haluaa ymmärtää asioita ja nähdä omin silmin, mistä kotimaisessa ruuantuotannossa on kysymys, niin kannattaa hakeutua tilalle töihin."

Lue lisää

Tilaukseen hyvää sadonkorjuusäätä

Tuttu syyllinen taas tuomiolla

Aarre: Harva hyönteinen ääntelee, mutta heinäsirkka on poikkeus – yleensä äänessä ovat koiraat

Itämeri, sinilevä ja syntipukki