Lannoitteena käytetty ammoniumnitraatti ei räjähdä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lannoitteena käytetty ammoniumnitraatti ei räjähdä

Beirutin tuhoisa räjähdysonnettomuus johtui vuosia satamavarastossa säilytetyn 2,7 miljoonan kilon ammoniumnitraattierän räjähtämisestä. Varasto oli tiettävästi ilotulitetehtaalla.
Kari Salonen
Ammoniumnitraatti on keskeinen typen lähde monissa maatalouslannoitteissa, mutta laimennettuna muihin ravinteisiin sitä on turvallista varastoida ja käyttää. Sen pitää myös läpäistä räjähtämättömyystesti.

Beirutin valtaisa räjähdys johtui seitsemän vuotta varastoidusta 2,7 miljoonan kilon ammoniumnitraatista. Lehtitietojen mukaan kyse oli ilotulitetehtaan vanhasta varastosta.

Ammoniumnitraattia, AN:ää, käytetään yleisesti muun muassa maatalouslannoitteissa, kuten Yle keskiviikkona aamulla uutisoi.

Maatalouskäytössä AN:ää on lannoitteessa niin vähän Suomessa ja se on laadultaan erilaista kuin räjähdeammoniumnitraatti, ettei se räjähdä. Kuumennus saattaa kuitenkin herkistää sitä.

Ammoniumnitraattia valmistetaan useita eri laatuja.

Räjähdekäyttöön tarkoitettu aine on ominaisuuksiltaan erilaista kuin maatalouslannoitteena käytetty ammoniumnitraatti. Maatalouskäytössä ammoniumnitraatin pitää läpäistä kansainvälinen räjähtämättömyystesti.

MT selvitti yli vuosikymmen sitten ammoniumnitraatin ominaisuuksia ja turvallisuutta, kun sitä tuotiin lannoitteena Suomeen parin vuoden ajan ja keskustelu sen räjähtämisestä virisi.

Tuonti ja käyttö hiipuivat osin siksi, että lannoitteen varastoinnille asetettiin erittäin tiukat vaatimukset.

Muualla Euroopassa ja maailmalla AN on edelleen yleinen lannoite ja Suomessakin se osoittautui käyttökelpoiseksi typen lähteeksi kasveille.

Suomessa se laimennetaan muihin lannoitevalmisteisiin eikä puhdasta ammoniumnitraattia ole kaupan.

Tavallisia AN-valmisteita ovat muun muassa kalsiumammoniumnitraatti, can27, sekä nestemäinen typpilannoite urea-ammoniumnitraatti, uan. Sitä käytetään yleisesti myös moniravinteisissa NPK-lannoitteissa.

Lue lisää

Tornion räjähdyksestä esitetään vangittavaksi kahta ihmistä

Suomen Punainen Risti tukee katastrofirahastostaan Libanonin avustustyötä ja avaa keräyksen lisärahoituksen hankkimiseksi

Libanonin pääministeri ilmoittanut hallituksensa eroavan – syytti viime viikon räjähdyksestä korruptoitunutta poliittista eliittiä

Libanonin hallituksen jatko vaakalaudalla, jo neljäs ministeri erosi Beirutin räjähdyksen jälkeen