Syksyn viljakauppa on alkamassa matalin hinnoin – kesän vaikeudet eivät ole tuoneet korotuksia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Syksyn viljakauppa on alkamassa matalin hinnoin – kesän vaikeudet eivät ole tuoneet korotuksia

Maailmalla ja kotimaan varastoissa viljaa riittää vastaamaan kysyntään.
Timo Aalto
Suomalaisen kauran vienti voi tulevana talvena kärsiä muiden Euroopan maiden totuttua suuremmasta kaurasadosta. Arkistokuva viime syksyn puinneista.

Maailman viljasadosta näyttää jälleen tulevan runsas.

Viljan hinnat ovat vakaita, kun viljan kysyntä pystytään täyttämään vaikeuksitta.

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennusti heinäkuussa maailman viljantuotannon olevan kaudella 2020/2021 kaikkiaan 2 225 miljoonaa tonnia ja kulutuksen 2 218 miljoonaa tonnia.

Vehnää tuotetaan saman verran kuin edellisellä kaudella eli 762 miljoonaa tonnia.

Maissin tuotanto nousee edellisestä kaudesta 1 164 miljoonaan tonniin.

Vehnän kulutus jää alle tuotannon, mutta maissilla kulutus on tuotantoa suurempaa, jolloin sen varastot hiukan pienenevät.

Tänään keskiviikkona Yhdysvaltain maatalousministeriö Usda julkaisee elokuun viljaraporttinsa, joka voi tuoda päivitystä maailman viljamarkkinatilanteeseen.

Pariisin hyödykepörssissä syyskuun vehnänoteeraus on viime päivinä painunut alle 180 euroon tonnilta.

Kuluvan vuoden aikana hinnoissa on nähty hetken eläneitä nousupiikkejä. Keväällä koronapandemia ensin laski hintaodotuksia, mutta hamstrausvaihe nosti hetkeksi hintoja.

Kesäkuussa hinnat nousivat Euroopan kuivuuden takia hetkeksi. Euroopan kuivuus ei kuitenkaan yksin koko maailman viljamarkkinaa käännä. Kanadaan, Australiaan ja Venäjälle ennustetaan hyviä satoja.

Kotimaan viljasatoon epävarmuutta tuo alkukesän kuivuus ja sen seuraukset, muun muassa runsas jälkiversonta. Satovaihtelun kerrotaan olevan poikkeuksellisen suurta alueellisesti ja jopa tilojen sisällä.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan vaikeuksista huolimatta syksyn sato kattaa kotimaan kysynnän ja jonkin verran sadosta riittää myös vientiin.

Luonnonvarakeskus ennustaa tämän vuoden viljasadon olevan 3,3 miljardia kiloa. Ennuste tarkentuu elokuun lopussa. Viljojen kylvöala oli keväällä suurin neljään vuoteen. Viljavarastot ovat runsaat viime vuodelta, mikä painaa hintoja.

Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) verkkosivuilta löytyvän viljataseen mukaan ennen puinteja viljaa on varastoissa pitkälti yli miljardi kiloa.

Hinnoissa ei siten ainakaan vielä näy nousua. Alkuviikosta viljanostajien tarjoukset olivat lähellä viime vuoden elokuun hintoja tai alle viime syksyn hintojen. Hinnoissa ei myöskään ole sanottavaa eroa kevättalven hintoihin, jolloin MTK:n johtokunnan kolmas puheenjohtaja Markus Eerola sanoi, ettei tällaisilla hinnoilla kannattaisi juuri kylvää.

Vuosi sitten korjattiin neljän miljardin kilon viljasato. Silloin varastot olivat kuitenkin tyhjempiä ennen puinteja.

Tullin tilastojen mukaan viljan vienti Suomesta on vetänyt kuluvana vuotena edellistä paremmin.

Vyr varoitteli viime viikolla, että kauran vienti Eurooppaan voi tulevana talvena kärsiä, kun kaurasato on Keski-Euroopassa totuttua suurempi.

Rypsi- ja rapsisadon ei uskota riittävän kuin murto-osaan kotimaan tarpeesta.

Öljykasvien kylvöala jäi historiallisen pieneksi ja tuhohyönteiset ovat olleet riesana. Öljykasvien kukinta viivästyi monin paikoin, joten sadonkorjuu voi jäädä myöhäiseksi.

Ostotarjouksissa öljykasvien hinta on aavistuksen viime elokuun hintoja korkeampi.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Maidontuotannon niukentuminen Euroopassa on korottanut hintoja

Rehuohran hinta ampaisi nousuun puintien pitkittyessä

Puhtaalla ruualla on oma hintansa

ProAgrian katsaus: Syysviljat ja kumina puitu, kevätviljat kirjavia ja satovaihtelut ovat suuret