Maatalous

HKScan antoi tiedot lihaketjunsa hiili- ja vesijalanjäljestä nuorille koodaajille: Tuloksena oli uusi sovellus, jolla voi seurata ruokavalintojen ympäristövaikutuksia

Ruuan vastuullisuus kiinnostaa yhä useampia kuluttajia. Siitä kertominen kiinnostavasti ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Tuotantotavat vaihtelevat eri maissa ja alkutuotanto on monelle kuluttajalle melko vierasta.
Erin Turkoglu
Junction 2020 Connected -hackathon järjestettiin kokonaan virtuaalisesti. Tobias Ekholm oli yksi logistiikkatiimiläisistä.

Elintarvikeyhtiö HKScan lähti rohkeasti hakemaan keinoja viestiä vastuullisesta alkutuotannosta kuluttajille tarjoamalla tiloilta kerättyä dataa nuorten kooditaitajien haastekisaan Junction 2020 Connected -hackathoniin.

Tavoitteena oli löytää sitä kautta keino, joka houkuttaisi ja koukuttaisi kuluttajia tutustumaan läpinäkyvään lihan tuotantoketjuun ja helpottaisi vastuullisia valintoja.

"Lihan pitää maistua hyvälle paitsi suussa, myös korvien välissä", tiivistää HKScanin alkutuotannon strategisista hankkeista vastaava johtaja Ulf Jahnsson.

"Faktoja on paljon. Haluamme tuoda ne kuluttajien saataville ja ravintoloiden käyttöön. Tiloilta koottu data osoittaa, että Pohjoismaissa tuotettua lihaa voi syödä hyvällä omalla tunnolla."

Pohjaksi hackathonin osallistujille annettiin tietoa yhtiön tuotantotilojen hiili- ja vesijalanjäljestä sekä eläinten hyvinvoinnista. Tukena kisassa oli HKScanin tiimi, jolle nuoret saivat esittää lisäkysymyksiä läpi viikonlopun.

Vastaavaa ei ole kokeiltu aiemmin. "Kyseessä on meille aivan uudenlainen yhteistyöporukka. Kysymyksiä tulee varmaan aivan laidasta laitaan", Jahnsson ennakoi viikonloppua.

Aiemmin dataa on käytetty esimerkiksi rypsiporsaan hiilijalanjäljestä kertomiseen.

Viikonlopun antina toiveissa oli käytännönläheinen, kuluttajia koukuttava aihio, jonka kehittämistä voidaan kisan jälkeen jatkaa. Odotuksena oli, että esimerkiksi pohjoismaisen tuotannon vesijalanjälki saattaa herättää tapahtuman aasialaisissa osallistujissa ihmetystä.

Tuloksena oli kansainvälisen tiimin kehittämä innovatiivinen sovellus, jonka avulla tapahtumajärjestäjät voivat seurata ruokavalintojen ympäristövaikutuksia.

Social Meat -voittajajoukkueeseen kuuluivat Linnéa Hammarberg, Nguyen Le Khanh Ngoc, Deepjyoti Paul ja Tulika Ganoo.

HKScan palkitsi voittajaryhmän 2 000 euron stipendillä.

Koko kilpailun voittaja sai 10 000 euroa.

Junction 2020 Connected -hackathon järjestettiin viime viikonloppuna kokonaan virtuaalisesti. Osallistujia oli yli 2 000, pääasiassa Aasiasta ja Euroopasta.

Hackathon on viikonlopun kestävä tapahtuma, jossa osallistujat ratkovat yritysten tarjoamia haasteita. Usein tiiviin viikonlopun päivät venyvät yöhön. Tavoitteena on kehittää uusia, innovatiivisia lähestymistapoja ja ratkaisuja yritysten tarjoamiin datalähtöisiin haasteisiin.

"Slush-henkinen koodausrutistus, jossa kansainvälinen tiimi voi ratkoa heille annettuja haasteita. Olen innoissani tästä. Nuoret ovat löytäneet tapoja pitää yhteishenkeä yllä virtuaalisesti ja tämä voi luoda uusia yhteistyökuvioita yritysten kanssa", kuvailee Tuulikki Suihkonen HKScanin viestinnästä.

Vapaasti muodostuvat tiimit saivat itse valita, mihin haasteeseen he haluavat tarttua.

Tapahtuman järjestäjä Junction on voittoa tavoittelematon järjestö, joka koostuu pääasiassa opiskelijoista Suomen eri yliopistoista.

Elintarviketeollisuutta on sivuttu Junctionin hackathoneissa aikaisemminkin, mutta HKScanin haaste eroaa selkeästi aikaisemmista alan haasteista, kertoo Virva Brax Junctionin viestinnästä.

Hänen mukaansa odotukset olivat etukäteen korkealla. "Haaste ei ole mitenkään erityisen vaikea, mutta vaatii ehdottomasti devausosaamista (ohjelmistojen kehittämistaitoa), eli pelkällä bisnes- tai designosaamisella ei välttämättä pääse kovin pitkälle", Brax ennakoi.

Hackathoneista on saatu hienoja tuloksia. Muun muassa Kone ja Finnair ovat ottaneet käyttöön ja jatkokehitykseen Junctionin hackathoneissa syntyneitä innovaatioita ja sovelluksia, Brax kertoo.

Kuvateksti korjattu maanantaina 9.11. klo 11.20. Aiemmassa kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että kuvassa on Oscar Löfqvist. Toimitus pahoittelee virhettä.

Lue lisää

Leipomo Rosten aloitti yhteistyön HKScanin kanssa

Terassien avauduttua lihatalojen ravintolatoimitukset ovat kasvaneet kymmeniä prosentteja viime vuodesta, mutta ne eivät ole lähelläkään pandemiaa edeltävää aikaa

Kotimarkkinat yhä tärkeät lihataloille

HKScanilla meni jo paremmin Suomessa ja Ruotsissa, Tanskan ja Baltian tulos pettymys