LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Maanviljelijä Joonas Potkoselle myönnettiin Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinto – ilomantsilainen on tehnyt 10 vuotta määrätietoista työtä maaseutumaiseman säilyttämiseksi

Pohjois-Karjalan Ely-keskus palkitsee vuosittain luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja biosfäärialuetoimijan.
Jarno Artika
Ilomantsilainen viljelijä ja koneyrittäjä Joonas Potkonen on saanut Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon. Vuonna 2017 otetussa kuvassa Potkonen selaa poikansa Miikan kanssa Ilomantsin maamiesseuran toimintakertomuksia.

Ilomantsilainen viljelijä Joonas Potkonen on valittu Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajaksi 2020. Palkinnonsaaja julkistettiin torstaina iltapäivällä.

Pohjois-Karjalan Ely-keskus palkitsee vuosittain luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Tärkeää on, että palkittava toimii omaehtoisesti ja esimerkillisesti ympäristön hyväksi Pohjois-Karjalassa.

Yrityksistä voi tulla palkituksi esimerkiksi ympäristöasiat hyvin toiminnassaan huomioonottava teollisuuslaitos, pk-yritys, matkailuyritys, maatila, kauppa tai muu tuotannollinen laitos tai palveluyritys.

32-vuotias maatalous- ja koneyrittäjä Joonas Potkonen on tehnyt kymmenen vuoden ajan määrätietoista työtä pohjoiskarjalaisen maaseutumaiseman säilyttämiseksi, palkintoehdotuksessa sanotaan.

Hänen viljelemä peltoala on 107 hehtaaria. Se jakautuu 80 lohkoon Ilomantsin, Tuupovaaran ja Koveron alueella. Keskimäärin pellon koko on runsas hehtaari.

Potkosen viljelyyn saamat pellot ovat useimmiten olleet hylkiöpeltoja, ja niiden saattaminen viljelykuntoon on ollut ison työn takana. Umpeen kasvaneen peltomaiseman pelastamisesta onkin tullut hänelle sydämen asia, palkintoperusteluissa todetaan.

Maanviljelyn lisäksi Potkosen yritys, Kuuksenvaaran konepalvelu, tekee traktoritöitä ja vastaa esimerkiksi laajojen tiealueiden talvikunnossapidosta. Erilaiset ympäristönhoitopalvelut kuuluvat yrityksen tarjontaan.

Hän toimii toisena ylläpitäjänä kesällä Facebookiin perustetussa Pelastetaan perinnemaisemat -ryhmässä. Ensimmäinen maakunnallinen ympäristöpalkinto jaettiin vuonna 2002.

Lue lisää

Pohjois-Karjalan yrityksille jaettiin 7,4 miljoonaa euroa – alueelle syntynyt uutta elintarviketeollisuutta

Ilomantsin viljojen kuivaukseen riittää yksi kuivuri – Iivo-perinneruis antoi kohtuullisen sadon Joonas Potkoselle

Veistäjätaiturit kohtasivat Ilomantsissa: Voittajateos on karhumainen kannanotto ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen

Aktivistimummot ojensivat Pelargonia-ympäristöpalkinnon Kouvolalle – "Perinteinen teollisuuskaupunki voi vahvistaa kaupunkilaisten luontosuhdetta"