Maatalous

Yaran lannoitehinnat nousivat 5 euroa tonnilta maanantaina

Kilpailijat seuraavat perässä. Cemagron korotuksia odotetaan viikon päästä. Lannoitteet ovat silti kymmenkunta prosenttia edullisempia kuin kolmena edellisenä vuonna.
Kari Salonen
Lannoitetonnin hinta on ollut syksyllä 35–50 euroa edullisempia kuin kolmena edellisenä vuonna eivätkä joulukuun alun korotukset muuta tilannetta.

Peltolannoitteiden hinnat nousevat joulukuun alussa. Avena Berner kertoi torstaina asiakkaille lähettämässään viestissä, että Yaran lannoitehinnat nousevat tänään maanantaina. Korotuksen suuruus on 5 euroa tonnilta.

Aiemmin viikolla ViljaTavastia tiedotti tulevista korotuksista. Osuuskunnalla on myynnissä tai välityksessä Cemagron lannoitteita. Korotusten on kerrottu tulevan voimaan itsenäisyyspäivän jälkeen eli viikon Yaran korotusten jälkeen.

Korotukset perustuvat lannoitehintojen kehitykseen lähimarkkinoilla ja osin myös siihen, että lannoitteiden pääraaka-aineiden hinnoissa on nousua.

Fosfori on kallistunut pian vuoden ja typpikin joitakin kuukausia, mutta kalin hinta on pysytellyt pohjalukemissa.

Farmit.netin raaka-aineseurannan mukaan kaikkien lannoitteiden pääravinteiden hinnat vahvistuivat viime viikolla.

Ureaa seuraavan Fertilizerworks.comin mukaan lannoitetypen hinta nousi viime viikolla vajaat seitsemän euroa tonnilta runsaaseen 220 euroon. Sivusto seuraa 24 kuukauden hintoja ja tuoreimmat noteeraukset lähestyvät jo sitä. Huippuun on matkaa 13 euroa.

Lannoitetehtaat ovat korostaneet, että raaka-aineet ovat vain yksi monista hintoihin vaikuttavista asioista. Markkinatilanne lopulta ratkaisee.

Ovatko lannoitteet kalliita verrattuna viime vuoteen? Pikemminkin päinvastoin.

Yaran lannoitehinnat ovat kallistuneet lannoitekauden jälkeen 20 euroa tonnilta. Hinnat ovat silti 35 euroa edullisempia tonnilta kuin vuosi sitten joulukuun alussa.

Hinnat ovat itse asiassa alimmillaan neljään vuoteen, kun katsotaan joulukuun alun hintoja.

MT:n markkinasivuilta poimittujen tietojen mukaan Yaran Y1 on ollut kolmena edellisenä vuonna 35–51 euroa tonnilta kalliimpia kuin nyt marras-joulukuun taitteessa.

Loppusyksyllä 2016 lannoitteet ovat 35–40 euroa edullisempia tonnilta kuin nyt.

Poimimme hinnat MT:n viikoittaisista markkinakatsauksista MT:n markkinakatsauksista koottujen lannoitehintojen mukaan lannoitteet ovat olleet nykyistä edullisempia viimeksi neljä vuotta sitten. perusteella lannoitteet ovat olleet kolme edellisvuotta

Tuoteryhmäjohtaja Kyösti Nissi Viljelijän Avena Berneriltä toteaa, että lannoitevuosi on edennyt odotetusti. Korotuksen jälkeen on yleensä viikon verran hiljaista.

Tällä hetkellä kauppaa tehdään tammi-helmikuussa toimitettavia lannoitteita. Jotain eriä saa vielä tammikuussa.

Kaksi kolmasosaa koko kauden arvoidusta lannoitemäärästä lienee jo myyty, jopa hieman yli, Nissi arvioi.

Lue lisää

Wihuri lähtee mukaan maataloustarvikekauppaan

Yaralta toinen hinnankorotus tälle syksylle - nyt nousua 5 euroa tonnilta

Etelä-Suomi jäämässä väliinputoajaksi ohran hinnoittelussa – markkinat sulattelevat vielä perjantaisia satoennusteita

Lannoitteet ovat taas edullisia - Yara alensi tukkuhintojaan 9–15 prosenttia