Maatalous

Traktoritehtaan tilauskirjat pullistelevat – korona ei ole vaikuttanut tuotantoon, mutta varotoimet ovat tiukkoja

Kevään koronaseisokit eivät lopulta vaikuttaneet traktorien kysyntään. Valtran Suolahden tehtaalla on ollut jopa kiireistä kilpailijoiden tavoin. Tilauskirjat ovat vuodenvaihteen lähestyessä tavallistakin täydempiä.
Johannes Tervo
Suolahden traktoritehtaan tilaustilanne on hyvä, mikä tuntuu myös ohjaamoja valmistavalla MSK Cabinin tehtaalla Kauhavalla. Kuva on otettu ennen korona-aikaa.

Korona-aika ei ole jättänyt lovea traktoritehtaiden tuotantoon, pikemminkin päinvastoin. Kauppa on käynyt vähintään odotetusti ja tilauksissa tilanne on hyvä, kertoo toimitusjohtaja Jari Rautjärvi Valtralta.

Koronaepidemian ensimmäinen aalto sulki hetkeksi kaikki traktoritehtaat, myös Valtran Suolahden kokoonpanotehtaan. Nyt vastaavasta ei ole tietoa, mutta huomisesta ei tiedä, Rautjärvi toteaa.

Rautjärvi muistelee maaliskuun koronan alkuviikkoja. Alalla oltiin erittäin huolissaan, kun komponenttitoimitukset alihankkijoilta hidastuivat ja tehtaita jouduttiin laittamaan kiinni.

Alalla pelättiin ja alettiin varautua siihen, koronasta tulee iso notko menekkiin. Ensikommentit olivat synkkiä.

Toisin kuitenkin kävi. Kun tuotanto taas saatiin käyntiin, kysyntä palasi koronaa edeltäväksi.

"Koronanotkahdusta ei oikeastaan edes tullut, vaan traktorikauppa on käynyt koko pandemian ajan odotetusti niin Suomessa kuin vientimaissa", Rautjärvi kertoo.

Maatalous ja koko elintarvikeketju kuuluvat perustoimialoihin, joiden pitää toimia koronasta huolimatta.

Traktoritehtaiden sulkeminen keväällä ei Rautjärven mukaan oikeastaan edes liittynyt traktoreihin. Isot kuorma-autonvalmistajat joutuivat tartuntojen takia sulkemaan tuotantoa ja kun traktorien komponentteja tulee samoita alihankkijoilta, se sekoitti toimituksia.

Rautjärvi joutuu pörssiyhtiön edustajana asettamaan sanansa tarkkaan. Sen verran hän toteaa, että työtilanne tehtaalla on hyvä, oikeastaan erittäinkin hyvä.

Vuoden loppu on perinteisesti vuoden toinen sesonki ja nyt tilauskirjat ovat tavallistakin pulleampia.

Valtra esitteli uudet keskikokoiset G-sarjan traktorit elokuun lopulla ja vastaanotto on ollut myönteinen oikeastaan joka puolella, Rautjärvi sanoo.

Pandemian toinen aalto on menossa ja tartunnat lisääntyvät voimakkaasti. Useissa maakunnissa ollaan epidemian laajentumisvaiheessa ja rajoitustoimia kiristetään koko maassa.

Traktoritehtaalla ei oteta minkäänlaisia riskejä ja kaikkia viranomaisten suosituksia noudatetaan tiukasti, Rautjärvi sanoo.

Jos työntekijällä on vähänkin koronaan viittaavia oireita, pienikin köhä tai kuume, töihin ei silloin tulla ja työntekijää patistetaan menemään koronatestiin.

Syksy on muutoinkin flunssa-aikaa ja aiemmin töihin saatettiin tulla hieman köhäisenä, mutta nyt linja on toinen.

Etätyötä on suosittu niin paljon kuin suinkin, mutta traktorien kokoonpano edellyttää työpaikalle tulemista. Työvaiheita on mietitty niin, että mahdollisen tartunnan aikana altistuneiden määrä pysyy pienenä.

Suolahden traktoritehdas ja isot kotimaiset alihankkijat, kuten Nokian moottoritehdas ja Kauhavan ohjaamotehdas, ovat säästyneet tartunnoilta. Tehtaat sijaitsevat alueilla, missä tartuntoja on ollut vähän. Ainakin toistaiseksi, Rautjärvi lisää.

Lue lisää

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan – Suomessa lähes 400 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia kuusi

Katso oman kuntasi koronatilanne – maan korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat nyt maaseutukunnissa

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

Koronavirusta tulee nyt Suomeen aiempaa enemmän ulkomailta – "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"