Maatalous

Maitotaipaleen tila voitti työturvallisuuskilpailun – helpoin tapa tehdä töitä on usein myös turvallisin

Liperissä sijaitseva Maitotaipaleen tila voitti Melan Turvallinen maatila 2020 -kilpailun. Tilaa pitävät Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen palkittiin tänään.
Erik Lindroos
Maitotaipaleen tilalla työturvallisuuteen on satsattu muun muassa koneellistamalla mahdollisimman monia töitä, kertovat Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen.

Maatalousyrittäjän ammatti on yksi vaarallisimmista. Tapaturmia sattuu viidelle yrittäjälle sadasta, kertoo Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Nollaan tapaturmaan on matkaa, mutta jokainen vältetty onnettomuus on askel oikeaan suuntaan, Huotari totesi perjantaina 8.1. Turvallinen maatila 2020 -kilpailun voittajien julkistamistilaisuudessa.

Kilpailun idea oli nostaa esiin käytännön vinkkejä siitä, miten maatiloilla on paneuduttu työtapaturmien ehkäisemiseen ja yrittäjien jaksamisesta huolehtimiseen.

Johtaja Päivi Wallin Melasta kertoi perjantaina, että kovatasoiseen kisaan osallistui runsas 20 tilaa eri puolilta Suomea.

Voittajaksi valittiin Maitotaipale Oy Liperistä. Tilaa pitävät Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen.

Maitotaipale nousi kärkeen kaikilla kilpailun mittareilla mitattuna, sanoin kilpailun raadin puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju.

Voitto heltisi muun muassa perheen lasten turvallisuudesta huolehtimisen, neuvonta- ja urakointipalveluiden järkevän käytön sekä harkittujen investointien perusteella.

"Talikkoon tartutaan mahdollisimman vähän. Pyritään pääsemään koko ajan helpommalla, sillä helppo tapa on yleensä myös turvallinen", Lihavainen kertoi. "Kiireen välttäminen auttaa työturvallisuuteen", Pehkonen lisäsi.

Kilpailussa myönnettiin lisäksi neljälle tilalle kunniamaininta.

Kaikkia viittä tilaa yhdistää se, että ne ovat vuosia tehneet töitä työturvallisuuden eteen ja ottaneet oppia ikävistäkin tapahtumista. Lisäksi yrittäjillä on myönteinen asenne työturvallisuutta ja -hyvinvointia kohtaan, Wallin kiteytti.

Lue myös:

Maatilan työturvallisuus saadaan kuntoon töitä suunnittelemalla

Turvallinen maatila - kilpailu

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan Turvallinen maatila 2020 -kilpailun palkitut tilat:VoittajaMaitotaipale Oy, Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen, Liperi. Palkinto 5 000 euroa.Muut palkittavatTekomaan tila, Sinikka Lakkinen, Sastamala.Ollukka Oy, Mika-Pekka Tiainen, Parikkala.Kylä-Köönikkä, Tommi ja Roope Mäkitalo, Kokemäki.Kolmisopen tila, Laura Parmainen, Sotkamo.Palkinto 2 000 euroa/tila

Lue lisää

"Henki meinasi lähteä" – vakavan työtapaturman jälkeen eläinten kanssa toimiminen otettiin Maitotaipaleen tilalla tarkkaan syyniin

Altia paransi katettaan – korona muutti alkoholijuomien myyntikanavia, käsidesin käyttö kasvatti etanolin tarvetta

Rahaa ravinteiden kierrätykseen jaossa: Hallitus haluaa uusia keinoja maatalouden ja turkistilojen lannan hyötykäyttöön – hankehaku käynnistyy

Oikeutta eläimille -yhdistys salakuvasi raakaa koirien käsittelyä suojeluharrastuksen parissa – Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivalta ei kuulu koulutukseen