Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Bill Gates omistaa kotimaassaan nyt enemmän maatalousmaata kuin kukaan muu – miljardöörit haalivat Yhdysvalloissa merkittäviä maaomistuksia

Miljardöörit ovat hankkineet Yhdysvalloissa omistukseensa mittavia määriä maata. Jos mukaan lasketaan kaikki maaomistukset, eniten maata Yhdysvalloissa omistaa mediamoguli John Malone.
Kuvat: Pixabay, World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Moritz Hager / Flickr
Bill Gates hankkinut omistukseensa maatalousmaata ympäri Yhdysvaltoja.

Miljardööri ja Microsoftin perustaja Bill Gates on myös suurmaanomistaja. Hänellä on hallussaan viljelysmaata Yhdysvalloissa enemmän kuin kenelläkään muulla.

Bill ja hänen puolisonsa Melinda Gates ovat haalineet omistukseensa yhteensä 242 000 eekkeriä eli lähes 98 000 hehtaaria maatalousmaata.

Asiasta kertoo maanomistusasioihin keskittyvän yhdysvaltalaismedia the Landreport.

Landreportin toimittaja Eric O´Keefe kiinnitti huomiota poikkeuksellisiin maakauppoihin Washingtonin osavaltion itäosassa: 14 500 eekkeriä eli yli 5 800 hehtaaria maata vaihtoi omistajaa liki 171 miljoonan dollarin kauppahintaan. Maatalouden harjoittaminen alueella on kiinnostanut monia sijoittajia. Tuhansien eekkerien kaupat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Tri-City Herald -lehdessä ostajasta puhuttiin O´Keefen mukaan vain "louisianalaisena sijoittajana", mutta tarkempi selvittely paljasti, että maakaupan takana on ollut Gatesin pariskunta.

Bill ja Melinda Gates omistavat Landreportin mukaan viljelysmaata useissa osavaltioissa, Washingtonin lisäksi muun muassa Kaliforniassa, Idahossa ja Arizonassa. Suurimmat maaomistukset ovat Louisianassa ja Arkansasissa.

Hankintojen takaa löytyy Bill Gatesin perustama ja hallinnoima Cascade Investment -niminen yhtiö. Kommentteja maaomistuksista ja niiden käytöstä on yhtiöltä irronnut toistaiseksi niukalti. Talousmedia Marketwatchille Cascade Investmentsin edustajat kommentoivat Cascaden tukevan voimakkaasti kestävää maataloutta.

Bill ja Melinda Gates ovat tehneet maatalouteen liittyvää hyväntekeväisyystyötä perustamansa säätiön kautta esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime vuonna Bill & Melinda Gatesin säätiö käynnisti hankkeen nimeltä Gates Ag One, jonka tavoitteena on tukea pienviljelijöitä kehittyvissä maissa.

Miljardöörien maaomistukset Yhdysvalloissa ovat mittavia ja näyttävät kasvavan edelleen. Jos mukaan lasketaan kaikki maaomistukset, eniten maata Yhdysvalloissa omistaa mediamoguli John Malone.

Hänellä on hallussaan yli 890 000 hehtaaria maata. Vertailun vuoksi Suomessa on maatalousmaata 2,3 miljoonaa hehtaaria (lähde: vilja-alan yhteistyöryhmä VYR).

Suurimpien maanomistajien listoille on päässyt Yhdysvalloissa myös muun muassa Fordin perhe, Amazon.com:n perustaja Jeff Bezos ja CNN-kaapelitelevision perustaja Ted Turner.

Lue lisää

MTK lahjoittaa yhdessä LähiTapiolan kanssa lukioille kirjoja – pyrkimyksenä lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta

Kiistanalainen hanke auringon himmentämiseksi saa tukea Bill Gatesilta – ensimmäiset testilennot suunnitteilla kesäksi Ruotsiin

Maailman suurin maanomistaja ei voi itse myydä maitaan — Suomessa maatilojen ykköspaikalle pääsee 1 500 hehtaarilla

Microsoftin perustaja Paul Allen on kuollut