Maatalous

Yaran lannoitteet kallistuneet tammikuussa 20 euroa

Kuluva lannoitekausi alkoi kesä–heinäkuun vaihteessa matalimmilla hinnoilla sitten kesän 2016.
Kari Salonen
Kauden aloituksen jälkeen hinnat ovat nousseet 40 euroa tonnilta.

Yaran peltolannoitteiden hinta on lyhyessä ajassa noussut 20 euroa tonnilta. Tammikuun puolivälissä hintoihin tuli viiden euron korotus ja tällä viikolla 15 euron nosto.

Nyt Viljelijän Avena Bernerin jälleenmyymänä esimerkiksi Yaran Y1 lannoite maksaa 336 euroa tonnilta. Y3-lannoitteen hinta on 354 euroa ja salpietari puolestaan 269 euroa.

Hinnat ovat nyt noin 15 euroa matalampia kuin vuosi sitten tammikuun lopussa.

Kuluva lannoitekausi alkoi kesä–heinäkuun vaihteessa matalimmilla hinnoilla sitten kesän 2016.

Kauden alussa heinäkuussa Y1-lannoite maksoi 296 euroa tonnilta. Y3 maksoi 314 euroa ja salpietari 229 euroa. Tilausmäärästä riippuen hinnat ovat voineet olla matalampiakin.

Syksyn aikana korotuksia tuli muutama ja nyt tammikuussa hinnat ovat nousseet siis kahdesti. Yhteensä hinnat ovat kauden aloituksesta nousseet 40 euroa tonnilta.

Hintakehitys vahvistaa jälleen tuttua kaavaa; lähes joka vuosi hinnat ovat alimmillaan myyntikauden alkaessa heinäkuussa ja nousevat sen jälkeen kevättä kohti.

Hintojen nostaminen talven ajan voi olla lannoiteteollisuudelle keino jaksottaa lannoitetoimituksia tasaisemmin ympäri vuoden, jottei kaikki tilaukset tule vasta keväällä.

Viime talvena (2019–2020) lannoitteiden hinnat nousivat talven mittaan tavallista vähemmän, mutta kesän lähtötaso oli silloin kuluvaa kautta korkeampi. Vuosi sitten raaka-aineiden hinnat olivat talvella laskussa ja esimerkiksi fosfori halvinta vuosiin.

Lue lisää

Yara takoo tulosta korkeilla hinnoilla – toisen vuosineljänneksen tulos yli kaksinkertaistui

Maatalouden kustannukset nousevat lujaa, ruuan hinta kääntyi maailmalla laskuun

Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin

Lannoitekauppaan kaivattaisiin ennustajaa – voivatko hinnat laskea kesken talven?