Maatalous

Uudistavaa viljelyä avataan 60 tunnin ilmaisessa verkkokoulutuksessa

E-opisto tuo sadan pilottitilan kanssa tehdyn työn tulokset kaikkien saataville.
Aleksi Lumme
Tuomas Näppilä on yksi koulutuksen suunnitteluun osallistuneista viljelijöistä.

60 tuntia verkkokoulutusta ilmaiseksi. Sitä tarjoaa Uudistavan viljelyn e-opisto

Verkkokurssi on ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja design- ja teknologiayhtiö Reaktorin vetämä yhteishanke. Se pohjautuu Sitran ja Ilmatieteen laitoksen tuella käynnistettyyn Carbon Action -työhön.

Carbon Action -hanke tutkii ja kehittää keinoja, joilla maaperän hiilen varastointia voidaan tehostaa ja tieteellisesti todentaa. Tutkimusta ja käytännön kokeiluja tehdään yhteistyössä viljelijöiden ja yritysten kanssa.

E-opisto tuo sadan pilottitilan kanssa tehdyn työn tulokset kaikkien saataville.

Järjestäjien tavoitteena on, että kurssin kävisi ensimmäisen vuoden aikana 5 000 maanviljelijää eli runsaat 10 prosenttia suomalaisista viljelijöistä.

Maaperän hiilivarasto on suurempi kuin ilmakehän ja kaiken kasvillisuuden yhteensä. Maatalous voi hillitä ilmastonmuutosta palauttamalla ilmakehän hiiltä takaisin maaperään.

Kurssin järjestäjät toteavat, että jos Suomen kaikki mineraalimailla sijaitsevat tilat saataisiin sitomaan hiiltä uudistavan maatalouden avulla, voitaisiin ilmakehästä palauttaa maaperään esimerkiksi koko maan henkilöautoliikenteen vuosittaisia päästöjä vastaava määrä eli viisi megatonnia hiilidioksidia.

“Uudistava viljely osoittaa, että luontokatoon ja ilmastokriisiin on olemassa käytännön ratkaisuja. Suomalaiset viljelijät voivat olla etujoukoissa tukemassa luonnon monimuotoisuutta ja hiilen sitoutumista maaperään. Sitra haluaa olla mahdollistamassa tätä tärkeää työtä”, toteaa Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar.

”Sadot ja viljelyvarmuus ovat parantuneet sen jälkeen, kun olen alkanut soveltaa uudistavan viljelyn periaatteita. Kulut ovat pienentyneet ja eläinten käsittely on kiertolaidunnuksen myötä helpottunut. Tätä on helppoa kokeilla ensin myös osalla peltoja”, toteaa kurssin tekoon osallistunut viljelijä Tuomas Näppilä Kestilän tilalta, Urjalasta.

Kurssin ensimmäinen osa avautuu verkossa 9. helmikuuta ja seuraavat noin kahden viikon välein. Viimeinen suomenkielisen kurssin osa julkaistaan 8. huhtikuuta ja viimeinen ruotsinkielinen osuus 20. huhtikuuta.

Kurssin voi aloittaa koska tahansa ja suorittaa itselle sopivaan tahtiin.

Aiheita ovat muun muassa pellon kunnostaminen, vesitalous ja tiivistymien ehkäisy, viljelykierto, ympärivuotinen kasvipeitteisyys, eloperäisen aineksen lisääminen, muokkauksen vähentäminen, kasvinsuojelu ja talousasiat.

Lopuksi opiskellaan mittaamista ja tehdään havainnointia omalla pellolla.

E-opiston sivulle

Lue lisää

Saku Tuominen tunnustautuu puunhalaajaksi, joka uskoo talouskasvuun – ”Ihminen haluaa muuttua vain, jos se johtaa johonkin parempaan”

Kauppa ei lähtisi korjaamaan ruokaketjua lainsäädännöllä – K-ryhmän Hovi: "Mitä enemmän keskusteluja, sen helpompaa on ratkaista asiat", S-ryhmän Laine: "Yksi standardimalli tuskin toimisi kaikkiin tuoteryhmiin"

Kustannuskriisi ei näillä näkymin juuri vähennä lihantuotantoa – luopuminen kiihtyy sikatiloilla ja nautojen teuraskasvatustiloilla

Kuudessa päivässä siemenestä rehuksi: Karjatila Utahissa eliminoi rehuntuotannon sääriskejä vertikaalisen viljelyn avulla