Maatalous

Piispa halusi tutustua lihan- ja maidontuotantoon sekä tuottajiin, toive toteutui Keiteleellä – pontimena vierailulle oli julkisuudessa käyty keskustelu

Omatunto on puhdas, eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta ja olen sinut tuotantoon liittyvien valintojen kanssa, pohti lihantuottaja.
Pentti Vänskä
Piispa Jari Jolkkonen teki lähempää tuttavuutta lehmiin Keiteleellä Maaherran tilalla.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen vieraili perjantaina Keiteleellä Pohjois-Savossa lihantuottaja Jyri-Pekka Lemettisen ja maidontuottajien Markku ja Erja Paanasen luona.

Vierailu järjestettiin piispan aloitteesta ja sen pontimena oli lihan- ja maidontuotannosta käyty julkinen keskustelu.

Molempien tilojen tuottajat puhuivat piispalle ammattiylpeydestään. "En ole syyllistynyt käydystä keskustelusta, se on valunut minusta kuin vesi hanhen selästä. Omatunto on puhdas, eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta ja olen sinut tuotantoon liittyvien valintojen kanssa", pohti Lemettinen.

Paanasille Kirkko ja Kaupunki -lehdessä julkaistun Kari Kuulan kolumnin sisältö oli järkytys.

"Viljelijöitä on vedetty kölin alta ilmastoon ja tuotantoeläinten kohteluun liittyvissä keskusteluissa. Kirkosta on haettu tukea ja turvaa hädän hetkellä, sielunhoitoa, sitä ei pankinjohtajalta saa", totesi Markku Paananen painokkaasti piispalle.

Hän muistutti, että kirkko ja viljelijät ovat aina tukeneet toisiaan ja toivoi, että yhteistyö jatkuisi tulevaisuudessa.

"En halua yleistää yhden ihmisen kirjoituksen perusteella muita kirkon piirissä toimivia, kyseessä on kuitenkin vain yhden ihmisen kirjoitus."

Myös Paanasten luona puhuttiin ammattiylpeydestä ja oman ammatin arvostamisesta.

"Jos viljelijä itse ei arvosta ammattiaan, kuka sitten? Omille lapsille moni sanoo, että käykäähän kouluja, ettei tarvitse jäädä tähän tilalle töihin. Minä olen sanonut, että käykäähän kouluja, että voitte jatkaa tässä."

Ammattiylpeyden lisäksi maataloustuottajalla pitää olla kutsumus, ilman sitä työtä ei jaksa, lisäsi Erja Paananen.

Pariskunnan poika Sampo Paananen opiskelee Iisalmessa Savonia-ammattikorkeakoulussa agrologiksi. Hänen tulevaisuuden suunnitelmissa siintelee tilan maidontuotannon jatkaminen. "Pidän eläimistä, enkä viihtyisi toimistotyössä." Maatalousopiskelijoiden keskuudessa hän ei ole yksin ajatuksineen. "Tulevaisuuden usko ja halu kehittää maataloutta on vahvaa", hän kuvaili opiskelijoiden tuntemuksia.

Markku ja Erja Paanasen taival maidontuottajina alkoi vuonna 1999. Vuonna 2003 valmistui pihatto ja vuonna 2014 lypsyrobotti syrjäytti asemalypsyn. Tällä hetkellä eläimiä on yhteensä yli 100, lypsäviä 60.

Lemettinen aloitti tuottajana vuonna 2011 maitorotuisen lihakarjan kasvatuksella. Nyt tila on luomussa ja pääasiassa hereford-rotuisista sekä muutamista kyytöistä koostuva 50-päinen karja ulkoilee vapaasti.

"Meillä oli aluksi suunnitelmissa ison pihattoinvestoinnin tekeminen, mutta siitä peräännyttiin. Tämä on oman näköistä tuotantoa. Nyt pystyn tarvittaessa ajamaan tuotannon vuodessa alas, eikä isoja lainoja ole, nukun yöni paremmin."

Lemettinen kertoi piispalle pohtineensa paljon lihantuotannon oikeutusta. Hänelle yksi tärkeä arvo on tarjota eläimille mahdollisuus lajityypilliseen elämään. Hän myös esittelee tuotantoa ja tuottajan arkea sekä blogissaan että YouTube-videoillaan.

"Ei lopeteta lihansyöntiä, mutta syödään sitä harvemmin, panostetaan laatuun ja maksetaan tuottajille parempaa hintaa. Liha on aivan liian halpaa." Näihin ajatuksiin yhtyi myös piispa.

Lue lisää

Tehotuotannolla on huono kaiku väärin perustein – tästä olivat yhtä mieltä Kuopion hiippakunnan piispa sekä keiteleläiset tuottajat

Kansalliset vaatimukset, kansainväliset markkinat

Pihvikarjan kasvattaja kaipaa selkeyttä naudanlihaketjuun: "Tilakohtaisia valinnan mahdollisuuksia on liikaa, samoin eri rotuja ja kasvatusmalleja"

HS kutsui MTK:n Juha Marttilan ja kolumnillaan kohauttaneen Kari Kuulan yhteiseen haastatteluun – miehet pohtivat kristityn vastuuta