Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Video: Traktori lautalle, vetäjänä 6-metrinen vene ja 50-heppainen moottori – Kinnarin tilan kylvöt alkoivat saaresta tänään

Salonsaaressa sijaitseva poutivarinteinen seitsemän hehtaarin lohko kuivuu kylvökuntoon aina ensimmäisenä.

Kinnarin tilalla Vesilahdella aloitettiin kylvöt tänään tiistaina. Salonsaaresta, kuten aina.

Vanha isäntä Antti Kinnari ajoi traktorin ja kylvökoneen lautalle ja lähti hinaamaan yhdistelmää kuusimetrisellä avoveneellä.

Salonsaaressa sijaitseva poutivarinteinen seitsemän hehtaarin lohko kuivuu kylvökuntoon aina ensimmäisenä. Tänään sinne kylvettiin kauraa.

Tilan emäntä Miia Kinnari tallensi vanhan isännän matkan alun. Lautta kulkee videolla kevyesti, vaikka hinaava vene näyttää pieneltä lautan lastiin nähden.

Lautta on umpiteräsponttooni, joka painaa noin kymmenen tonnia, tilan isäntä Petri Kinnari kertoo. Videolla lautalla on noin 11 tonnin kuorma.

Kuuden metrin avoveneessä on 50 hevosvoiman moottori. "Ei se tarvitse noinkaan isoa moottoria. Isä on vetänyt lauttaa iän kaiken 20 hevosvoiman moottorilla", Petri Kinnari toteaa.

Lauttaa käytetään Kinnarin tilalla kuljetuksiin muillekin pelloille.

"Meillä on peltoa myös järven toisella puolella Lempäälän puolella. Sinne on tietä pitkin 42 kilometriä, linnuntietä alle 2. Sinne ei ole mitään järkeä lähteä tietä pitkin", Miia Kinnari kertoo.

Kinnarin tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1687. "Me olemme yhdestoista isäntä ja emäntä", Miia Kinnari kertoo.

Peltoa on viljelyssä 35 hehtaaria.

Pyhäjärven rannalla sijaitsevalla tilalla on 12 vuokralomamökkiä, jotka ovat käytettävissä ympäri vuoden.

"Lisäksi mies käy vieraalla töissä. Onneksi meillä on vielä tuo toinen isäntä, joka on paljon mukana hommissa", Miia Kinnari viittaa appiukkoonsa.

Mökkibisnes on pyörinyt korona-aikaan mukavasti.

Asiakkaiksi on tullut sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat käyneet mökkilomalla lapsina vanhempiensa kanssa. "20–25 vuoden päästä he muistavat paikan ja tulevat omien lastensa kanssa."

Karjaa tilalla ei enää ole, mutta hevosia, kissoja, kanoja ja kukkoja löytyy. "Odotan kahta varsaa syntyväksi, toista jo ihan pian", Miia Kinnari kertoo.

Lue lisää

"Aamukuudesta iltakymmeneen, niin tämä lohko on kylvetty" – somerolaisviljelijän paras pelto on tänä vuonna vehnällä

ProAgria: Kylvöt käynnissä koko maassa viimeistään kuun puolivälissä – kylmästä säästä huolimatta kevättyöt vielä etenevät keskimääräisessä aikataulussa

Kylvöt etenevät kylmyyden takia verkkaasti ja Etelä-Suomen roudattomana talvehtineet savimaat muokkautuvat tavanomaista huonommin – syyskasvit sen sijaan talvehtivat hyvin

"Nyt on paras mahdollinen kevätsää laiduntilalle"