Maatalous

Harmaahometta torjuttiin onnistuneesti pelkällä vedellä – mullistaako otsonivesi kasvinsuojelun?

Nurmijärveläisellä puutarhalla onnistuttiin herneenversojen harmaahomeen torjunnassa pelkällä otsonivedellä.
Kari Salonen
Marika Laukkarinen kastelee idätettäviä herneitä otsonivedellä. Erno Laukkarinen kertoo, että tilalla vielä harjoitellaan ja testataan otsoniveden käyttöä herneenversojen kasvatuksessa.

Nurmijärveläisellä Nurmitarhat Oy:llä päädyttiin vuoden alussa kokeilemaan erikoiselta kuulostavaa ratkaisua, otsonivettä herneen homeentorjunnassa.

Tilalla viljellään herneenversojen lisäksi erilaisia mausteyrttejä, kuten basilikaa, korianteria ja timjamia.

Kasvihuoneyrittäjä Erno Laukkarinen kertoo, että ennen otsoniveden käyttöönottoa herneenversojen kylvöerästä saattoi pahimmillaan pilaantua harmaahomeen takia jopa 30 prosenttia.

Koska tilan kasvinsuojelu perustuu biologiseen torjuntaan, ei herneen harmaahometta vastaan ollut käytössä mitään torjuntakeinoa.

Nyt herneet käsitellään esi-idätyksessä otsonivedellä eikä hävikkiä enää juurikaan synny.

Laukkarinen on asiasta innoissaan. ”Laskelmieni mukaan laitteen takaisinmaksuaika on noin 3 viikkoa”.

Otsonointilaite itsessään maksaa Laukkarisen mukaan noin 2 000 euroa ja noin 2 000 tunnin välein vaihdettava elektrolyyttilevy 700 euroa.

Otsonivettä valmistetaan siihen suunnitellulla laitteella sähköelektrolyysin avulla. Sitä tehdään aina käytön mukaan, sillä varastointi ei onnistu.

”Otsoniveden teho laskee veden lämpötilasta riippuen puoleen noin 15 minuutissa”, Laukkarinen selostaa.

Valmistus on kuitenkin yksinkertainen toimenpide. Otsonivettä tulee Nurmitarhoilla hanasta, johon vesi tulee sähköelektrolyysilaitteen läpi. Laite aktivoituu, kun hana aukaistaan.

Otsonivettä käytetään tilalla myös tuotantovälineiden pesuun ja jopa käsidesinä, sillä otsonivedellä on desinfioiva vaikutus.

Aivan purematta eivät tilan työntekijät pomon otsonivesi-innostusta nielleet. Tilatason koe kuitenkin vakuutti henkilökunnan otsoniveden tehosta harmaahomeen torjunnassa.

”Ensi töiksemme kokeilimme liottaa toisen siemenerän otsonivedessä ja viereisiin kasvatusalustoihin kylvettiin tavallisessa vedessä liotettuja siemeniä. Sattumalta kävi sitten niin, että tavallisella vedellä liotetut olivat täysin homeessa ja otsonivedellä liotetut taas täysin puhtaat”, Laukkarinen kertoo.

Laukkarisen tietojen mukaan otsoniveden desinfioivaa vaikutusta on testattu laboratoriossa ja tulokset ovat olleet vakuuttavia.

Tilalle onkin tulossa siirrettävä laitteisto, joka mahdollistaa kasvihuoneiden kastelujärjestelmien desinfioinnin otsonivedellä esimerkiksi kerran kuussa. Nyt putkiston puhdistus vaatii käytännössä putkien uusimisen, koska kemiallisia aineita ei käytetä viljelytoimenpiteissä.

Väkisinkin mieleen tulee ajatus, että tämä on liian hyvää ollakseen totta. Edullinen laite, lyhyt takaisinmaksuaika, kasvinsuojeluaine ja desinfiointiaine samassa paketissa, joka on periaatteessa vain vettä, sekä loputtomat käyttökohteet.

Asiaa on selvitetty myös Tukesilta, mutta mitään estettä otsoniveden käytölle herneen homeen torjunnassa ei ole. Siinä ei ole mitään lisäaineita.

”Ei viranomaisilla pitäisi olla mitään tätä vastaan. Omavalvonnan kautta vaaditaan, että esimerkiksi listeriaa ja E.colia ei pinnoilta saa löytyä, mutta menetelmiä ei ole määritelty”, Laukkarinen toteaa.

Hän uskoo, että otsonivesi voi antaa lisäarvoa suomalaiselle puhtaalle ruuantuotannolle.

Muokattu 4.6. klo 14.57: Jutussa väitettiin virheellisesti, että otsoniveden teho laskee veden lämpötilasta riippuen puoleen kahdessa tunnissa.

Kari Salonen
Veden otsonointilaite on pieni ja huomaamaton.
Lue lisää

Kestorikat vahvassa kasvussa – epätasaisesti orastuneilla pelloilla seurattava, etteivät rikat pääse liian isoiksi

Kuka tahansa voi osallistua jatkossa kasvinterveystiedon tuottamiseen – omat havaintonsa voi tallentaa Luken uuteen sovellukseen kaikkien viljelijöiden ja tutkijoiden hyödyksi

Kasvinterveyden kesä 2020 on ollut poikkeuksellinen – taudit ja rikkakasvit yllättivät sateiden alettua

Hyötyvätkö viljat biostimulanteista?