Maatalous

Eläinpalkkioiden osallistumisilmoitukset päättyvät vuodenvaihteessa, jatkossa palkkioita haettava joka vuosi uudelleen

Muutoksen taustalla on komission huomautus. Suomen malli ei täytä EU:n vaatimuksia.
Jarno Mela
Nykyinen käytäntö, jossa osallistumisilmoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ei täytä EU:n komission vaatimuksia. Kuvituskuva.

Ensi vuoden alusta lähtien toistaiseksi voimassa oleva osallistumisilmoitus ei enää riitä EU:n eläinpalkkioiden saamiseen. Jotta voi eläinpalkkioita saada, niihin pitää tehdä osallistumisilmoitus joka vuosi.

Muutos koskee koko maassa maksettavia EU:n nautapalkkiota, EU:n lammas- ja vuohipalkkiota ja teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkiota sekä AB-alueen EU:n lypsylehmäpalkkiota, uuhipalkkiota ja kuttupalkkiota.

Sen sijaan kansallisten kotieläintukien eli kuttujen pohjoisen kotieläintuen, nautojen pohjoisen eläinyksikkötuen ja teurasnautojen pohjoisen kotieläintuen sekä uuhien pohjoisen kotieläintuen osallistumisilmoitukset pysyvät ennallaan ja jatkuvat voimassa toistaiseksi myös tämän vuoden jälkeen.

Muutoksen syynä on Suomen saaman huomautus EU-komissiolta. Komissio katsoo, että EU-säädösten mukaan tuenhakijan pitää ilmoittaa osallistumisensa tukijärjestelmään vuosittain. Tämän vuoksi toistaiseksi voimassa oleva osallistumisilmoitus ei ole vaatimusten mukainen.

Komission vaatimuksesta myös osallistumisilmoitukset muuttuvat niin, että aiemman kolmen valittavissa olevan osallistumisilmoituksen sijaan valittavissa on 17 toimenpidettä. Niistä viljelijän on valittava joka vuosi kaikki ne, joihin hän tukivuoden aikana haluaa osallistua.

Lisäksi kaikkien tilan eläinten rekisteri-ilmoitusten pitää olla jatkossa kunnossa heti, kun tuen määräytymisjakso haun jälkeen alkaa.

Nykyiset EU:n eläinpalkkioiden osallistumisilmoitukset päättyvät tämän vuoden lopussa. Ruokavirasto järjestää osallistumisilmoitushaun VIpu-palvelussa ensi vuoden alussa.

Ruokavirasto tiedottaa nykyisten osallistumisilmoitusten päättymisestä ja uusien ilmoitusten hausta tarkemmin syksyllä.

Lue lisää

Korotus sonnien ja emolehmien tukeen – kompensoi rahan siirtoa valkuaiskasvipalkkioon

Viime kesän kuivuuden aiheuttamat ongelmat piinaavat yhä? Yksi ilmoitus ylivoimaisesta esteestä riittää

MTK kanteli oikeuskanslerille eläinpalkkioilmoituksista

Ilmoitus jättämättä: Tukineuvojan vakuutus pelasti talouskatastrofilta