Maatalous

Ruotsissa haluttiin tutkia, miten lehmille luotaisiin mahdollisimman hyvät olot ilman laidunnusta – koelupaa ei herunut

Tutkimushakemusta perusteltiin sillä, että maan laidunnusvaatimus vaikeuttaa tavoitetta elintarvikeomavaraisuuden lisäämiseksi.
Johannes Tervo
Ruotsissa ei saatu lupaa kokeeseen, jossa lehmät eivät olisi päässet laitumelle.

Ruotsalaistutkijat halusivat selvittää, miten vuoden ympäri sisällä pidettävien lehmien oloista saataisiin niin hyvät kuin mahdollista. Lupaa kokeelle ei herunut, ATL-lehti kertoo.

Ruotsin säädösten mukaan kaikkien lypsylehmien ja hiehojen pitää päästä laitumelle kesäaikana.

Tutkimuksen suunnittelijat perustelivat tutkimussuunnitelmaansa sillä, että laidunnuspakko vaikeuttaa Ruotsin elintarvikeomavaraisuuden lisäämispyrkimyksiä.

He halusivat selvittää, voisiko eläinten hyvinvointi olla yhtä hyvä kuin laitumella, jos navetan olosuhteet saadaan optimaalisiksi.

Eläinkoelautakunta kuitenkin tyrmäsi tutkimushakemuksen.

Lautakunta perustelee kantaansa toteamalla, että on jo tiedossa, että naudat haluavat laiduntaa ja voivat laitumella paremmin.

Koe piti toteuttaa viidellä maitotilalla.

ATL-lehden juttu

Lue lisää

Video: Hiehot palasivat Tampereen Iidesjärven rannalle yli kymmenen vuoden tauon jälkeen

Nyt myös Arla tuo kauppoihin laiduntavien lehmien maidon – tulee myyntiin Uudellamaalla ruokakauppoihin

Pariskunta luopui kalliista maatalouskoneista ja palasi lähemmäs luontoa: Lempäälästä löytyy Euroopan ensimmäinen holistic management -oppimistila

Iso osa pihvikarjasta pääsee laitumelle — "Laiduntamisessa on imagollista potentiaalia, jota emme ole vielä riittävästi hyödyntäneet."