Maatalous

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

Löydökset vahvistuivat perjantaina 16.7. heti puolen yön jälkeen. Tapaukset ovat lähellä Puolan rajaa, missä tauti vaivaa villisikoja.
Kari Salonen
Sikaruttoa löytyi Saksassa ensimmäisen kerran tuotantosikalasta Puolan rajan läheltä. Kuva on Suomesta eikä liity tapaukseen.

Afrikkalainen sikarutto on päässyt leviämään ensimmäistä kertaa tuotantosikaloihin Saksassa.

Saksalainen Friedrich-Loeffler-Institut tiedotti asiasta välittömästi taudin varmistumisen jälkeen. Saksan ASF-tapausten tutkinta on keskitetty instituuttiin.

Molemmat nyt löytyneet tapaukset ovat Puolan rajan lähellä mutta etäällä toisistaan. Kyse on pienistä sikaloista, instituutti tiedotti.

Vain muutamaa päivää aiemmin kerrottiin sikaruton löytymisestä Tallinnan lähellä sijaitsevassa 1 700 sian sikalassa.

Puolassa tautia todettiin seitsemässä tuotantosikalassa viime viikolla, EU:n eläintautien seurantajärjestelmä kertoo.

Tautiin menehtyneitä villisikoja löytyi viime viikolla 167, josta lähes kolmannes oli Saksassa. Saksa on rakentanut kaksinkertaiset aidat kolmen tautikeskittymän ympärille ja niiden ulkopuolelta on löytynyt vain yksittäisiä tautitapauksia.

Tänä vuonna Euroopassa on todettu sikaruttoa 617 tuotantosikalasta ja tautiin kuolleita villisikoja on 7 819, niistä lähes tuhat Saksassa. Vaikein tilanne on Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa villisioissa ja tuotantosikaloissa Romaniassa.

Afrikkalainen sikarutto on erittäin vaarallinen sikojen tauti, mutta ihmisiin tauti ei tartu. Suomesta ei ole löydetty sikaruttoa.

Lue lisää

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

Virossa tuore tapaus afrikkalaista sikaruttoa

Brexit ei pilannut bisnestä: Suomalaisen sahatavaran vienti Britanniaan yli tuplaantui alkuvuonna

Saksa aikoo höllentää matkustusrajoituksia Britanniasta ja Intiasta matkaaville