Maatalous

Venäjällä lannoitteiden hinnat pidetään oman maan viljelijöille edullisina, Yhdysvalloissa ruuan odotetaan kallistuvan lannoitteiden mukana

Venäjä on maailman suurin maakaasuntuottaja ja valtio kontrolloi kaasun hintaa.
Kari Salonen
Arkistokuva suomalaisesta lannoitetehtaasta.

Venäjän lannoiteteollisuus on jäädyttänyt lannoitteiden myyntihinnat eikä korotuksia ole luvassa. Siten venäläiset viljelijät saavat kilpailuetua esimerkiksi eurooppalaisiin ja yhdysvaltalaisiin viljelijöihin matalampien kustannusten avulla.

Venäjän suurimmat lannoitevalmistajat ovat luvanneet pitää hintansa muuttumattomina heinäkuusta joulukuun loppuun, kertoo yhdysvaltalainen maatalousmarkkinoita seuraava konsulttiyritys ADM Investor Services.

Venäjä on maailman suurin maakaasuntuottaja ja valtio kontrolloi kaasun hintaa maan omalle teollisuudelle ja kuluttajille.

Maatalousmarkkinaa seuraavissa raporteissa kerrotaan, että kuutio kaasua maksaa Venäjällä 70–80 dollaria. Euroopassa hinta on lähestynyt tuhatta dollaria syyskuun lopussa.

Lannoitteiden hinnat ovat ympäri maailman kohonneet tänä syksynä voimakkaasti kallistuneen kaasun takia. Jyrkästi nousseen kaasun hinnan takia lannoitetuotantoa on vähennetty Euroopassa. Korkeat lannoitteiden myyntihinnat ovat käytännössä pysäyttäneet kaupankäynnin.

Myös Yhdysvalloissa lannoitteiden hinnat rikkovat ennätyksiä. Kun se lisää viljelijöiden kustannuksia ja todennäköisesti vähentää maataloustuotantoa, uskotaan myös ruuan hinnan nousevan.

Kiinassa energian ja lannoitteiden hinta on myös noussut. Alkuviikosta tulleiden tietojen mukaan lannoitteiden vienti maasta on pysäytetty.

Lue lisää

Yara tekee vahvaa tulosta – myyntihintojen nosto korvannut kustannusnousun

Lannoitteet ovat nyt kalliimpia kuin koskaan – alkuviikon korotuksen jälkeen Yaran Y3 maksaa lähes 700 euroa tonnilta

Sähköllä rajut hintavaihtelut – lauantaina 9 euroa, tänä aamuna 230 euroa

Arvio: Näin nopeasti kallistuneen energian hinta kehittyy jatkossa