Maatalous

Yara tekee vahvaa tulosta – myyntihintojen nosto korvannut kustannusnousun

"Eurooppalainen typentuotanto on välttämätöntä maailman ruokaturvan kannalta."
Kari Salonen
Arkistokuva Yaran Uudenkaupungin tehtaasta.

Norjalaisen lannoiteyhtiö Yaran tuotot ja käyttökate paranivat kolmannella vuosineljänneksellä verrattuna viime vuoteen.

Käyttökate parani pitkälti sen ansiosta, että myyntihintojen nousu nosti tuloja enemmän kuin kustannusnousu lisäsi menoja, yhtiön keskiviikkona julkaisemassa osavuosikatsauksessa sanotaan.

Osakekohtainen tulos ilman valuuttakurssivaikutuksia ja erikoiseriä oli kolmannella vuosineljänneksellä 1,33 dollaria. Vuosi aiemmin se oli 0,88 dollaria.

Kaasun hinnannousun takia Yara on vähentänyt Euroopassa 40 prosenttia typpilannoitteissa käytettävän ammoniakin tuotantoaan.

"Eurooppalainen typentuotanto on välttämätöntä maailman ruokaturvan kannalta, ja siksi olemme huolissamme Euroopan nykyisten kaasun hintojen vaikutuksesta etenkin maailman köyhimpiin alueisiin", sanoo Yaran toimitusjohtaja Svein Tore Holsether.

"Yara aikoo tehdä kaikkensa maailman ruuantuotannon hyväksi", Holsether sanoo.

Hän kuuluttaa koko ruokaketjua ja maailman päättäjiä yhteistyöhön ruokaturvan varmistamiseksi.

Lue lisää

Korona käänsi perjantaina viljapörssit laskuun, viljan hintoja tukee Australiaa kiusaavat sateet ja maailman lannoitepula

Nord Stream 2 -kaasuputken lupien viivästys pitkittää Euroopan lannoitepulaa

"On se vähän", kommentoi mies tuottajahintaa Joensuun torilla – moni maksoikin jauhelihakeittoannoksestaan enemmän kuin 40 senttiä

Kaasu, öljy ja lannoitteet ovat kalliita ensi vuonnakin