Maatalous

Yhdeksän EU-maata ei toimittanut cap-suunnitelmaansa komissiolle määräaikaan mennessä – joukossa Saksa ja Belgia

Komission on tarkoitus neuvotella jäsenmaiden kanssa näiden laatimista suunnitelmista kuluvan kevään aikana.
Markku Pulkkinen
Arkistokuvassa saksalaista maaseutua.

Yhdeksän EU-maata eli kolmannes EU:n 27 jäsenvaltiosta ei palauttanut komissiolle kansallista cap-suunnitelmaansa määräajassa. Kansalliset suunnitelmat EU:n maatalousuudistuksesta piti toimittaa komissiolle joulukuun viimeiseen päivään mennessä.

Myöhästyneet maat ovat Belgia, Bulgaria, Latvia, Liettua, Luxemburg, Romania, Saksa, Slovakia ja Tsekki, kertoo Euractiv -verkkojulkaisu.

EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski antoi Twitterissä tammikuun alussa kiitosta niille maille, jotka toimittivat suunnitelman määräajassa. Samalla hän totesi komission odottavan puuttuvien suunnitelmien valmistumista niin nopeasti kuin mahdollista.

Komission on tarkoitus neuvotella jäsenmaiden kanssa näiden laatimista suunnitelmista kuluvan kevään aikana. Uuden maatalouspolitiikan on määrä alkaa vuoden 2023 alusta.

Komission arvioinnissa todennäköisesti kiinnitetään huomiota siihen, miten jäsenmaiden cap-ohjelmat täyttävät Green Dealin sekä Pellolta pöytään - ja Biodiversiteettistrategioiden tavoitteita.

Lue myös:

Jari Leppä kiittää Sanna Marinia Suomen maatalouden puolustamisesta EU-pöydissä ja on tyytyväinen tänään hyväksyttyyn cap-suunnitelmaan

Lue lisää

Maataloustukien uudistuksen aikataulu huolestuttaa Suomessa: Komission käsittely voi venyä syksyyn – aikaa kotimaan valmisteluun jää niukasti

Viljelijän aseman paraneminen jää haaveeksi cap-uudistuksessa – ratkaisut täytyisi etsiä kilpailulainsäädännön puolelta ja markkinoilta

Suomi joutui sisällyttämään suoriin tukiin komission vaatiman uudelleenjakotuen

Maataloustukea ohjattava aktiivituotantoon