Metsä

Tiesitkö tästä lintumaailman julmurista, joka munii toisten lintujen pesiin? – Aarre: Kuoriutunut käenpoikanen työntää ensi töikseen muut poikaset pois pesästä

Käkien heimo on laajalti levinnyt, ja siihen kuuluu reilusti yli sata lajia. Ne ovat kaikki niin sanottuja isäntäloisia.
Heikki Willamo
Jos käen kukunta onkin useimmille tuttu, harvempi tunnistaa lintua ulkonäöltä. Teräväsiipisenä ja pitkäpyrstöisenä se muistuttaa lennossa haukkaa.

Lähes jokainen tunnistaa käen kukunnan. Käki onkin yksi lempilinnuistamme, ja monet vanhat uskomukset kertovat sen asemasta mielenmaisemassamme. Käki oli ennuslintu, jonka kukunnasta laskettiin vaikkapa jäljellä olevia elinvuosia. Se oli onnenlintu, joka kukkui hyvää, mutta myös niin sanottu pilaajalintu, joka tuotti tietyissä olosuhteissa epäonnea.

Käkien heimo on laajalti levinnyt, ja siihen kuuluu reilusti yli sata lajia. Ne ovat kaikki niin sanottuja isäntäloisia, jotka munivat toisten lintujen pesiin ja antavat kasvattivanhempien hoitaa niin haudonnan kuin poikasten ruokkimisen.

Kotoinen käkemme saapuu muuttomatkaltaan toukokuun alussa ja ryhtyy lisääntymistoimiin saman tien. Munintakausi on pitkä ja kestää aina heinäkuun alkuun. Tänä aikana naaras munii kymmenisen munaa, mutta lukumäärä voi otollisissa olosuhteissa jopa kaksinkertaistua.

Jokainen muna munitaan eri pesään, joten naaraan aika kuluu pesien etsinnässä ja sopivan munintahetken odottelussa. Isäntälintu on valittava tarkkaan, sillä jotkut lajit tunnistavat vieraan munan eivätkä hyväksy sitä pesässään.

Käen muna vaatii vain kahdentoista vuorokauden hautomisen, joten poikanen kuoriutuu joko ennen tai samanaikaisesti pesän oikeiden asukkaiden kanssa. Ensimmäisinä päivinä vahva käenpoika työntää muut munat tai pienet poikaset pesän laidan yli, jolloin se jää ainoaksi ja saa kaiken ravinnon itselleen.

Eivätkö isäntälinnut erota käenpoikasta omiensa joukosta? Mitkä ovat käen yleisimmät isäntälajit?

Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video
Lue lisää

Nyt saa keskittyä pelkkään pintaan: Kerro tutkijoille, millainen lintu on erityisen upea, mikä taas ei vetoa yhtään

Aarre: 54-vuotta metsurina työskennellyt Jaakko Pessinen kuntoutuu nyt sairauskohtauksesta – ”Terveyden arvon ymmärtää kokonaan vasta sitten, kun sen on menettänyt”

Lintubongari ikuisti ryhmäkuvaan harvinaiset vieraat: Mehiläissyöjät hämmästyttävät lokakuisessa Vaasassa

Onko tämä nyt ruokasieni vai sittenkin myrkkysieni? Aarre: Sienitieto päivittyy koko ajan, joten vanhoihin sienikirjoihin ei kannata luottaa