Metsä

MTK:n metsäjohtaja: "EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa"

EU:n uusi metsästrategia julkaistiin tänään perjantaina.
Jarno Mela
Metsästrategiassa pitää kokonaisuutena nähdä, miten metsäsektori voi auttaa siirtymään fossiilitaloudesta bio-kiertotalouteen, Marko Mäki-Hakola sanoo.

MTK näkee EU:n metsästrategiassa mahdollisuuksia, mutta komissiolla on parantamisen varaa metsätalouden perusasioissa. Ehdotus on kuitenkin kehittynyt edellisestä metsästrategian versiosta.

"Metsäasioissa kansallista päätösvaltaa korostetaan ja metsänomistajan näkökulmia on tuotu paremmin esiin. Puhtaasti ekologisten asioiden lisäksi tuotiin esiin sosiaalisia ja taloudellisia ulottuvuuksia", kuvailee MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

"Metsästrategia antaa tilaa jäsenmaakohtaiselle politiikalle ja metsätalouden suunnittelulle, kuten pitääkin. Toisaalta olisin odottanut kokonaisvaltaisempaa otetta ja laadukkaampaa työtä. Strategian tuntevat omakseen ehkä enemmän puistometsätalousmaat kuin Suomen kaltainen maa, jossa koko maa on metsää", sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Strategiasta olisi saatu parempi, jos ymmärrettäisiin hiilen sitoutuminen, bio-kiertotalouden mahdollisuudet ja metsänhoidon merkitys.

Mäki-Hakolan mukaan kiertotaloudessa tarvitaan uusiutuvia materiaaleja korvaamaan fossiiliset polttoaineet. Siinä metsillä olisi paljon mahdollisuuksia, mutta tämä ei näy metsästrategiassa.

"EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa nähdä metsien mahdollisuudet. EU:ssa ei nähdä sitä, miten metsien aktiivisella käytöllä voitaisiin taklata ilmastonmuutosta", Mäki-Hakola sanoo.

Marttila huomauttaa, että ilmasto-, ympäristö- ja taloudellisia tavoitteita ei metsien kohdalla saavuteta ilman aktiivista metsänhoitoa ja metsänomistaja.

EU:n oma metsäsertifiointi saa MTK:lta täystyrmäyksen.

"Suomen hallituksen tulee vastustaa EU:n metsäsertifiointia. Sillä ei ole mitään lisäarvoa", Marttila sanoo.

Mäki-Hakola toivoo, että kotimaan päättäjät heräävät miettimään, miten metsien ja hiilinielujen kasvua voitaisiin kiihdyttää samaan aikaan, kun puunkäyttöä lisätään ja monimuotoisuus turvataan.

"Toivon mukaan esimerkiksi Kanadan metsäpalot osoittavat, että metsä on huono hiilivarasto, koska se voi kadota hetkessä, mutta hyvällä metsänhoidolla siitä voidaan tehdä entistä parempi hiilinielu."

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

EU vienyt jo vallan metsissämme

EU:n suhde kansalaisten metsiin on kuin suoraan Ultra Bran kappaleesta – ”Sinä et heitä kiinnosta; seisot heidän edessään vailla nimeä”

Maatilan hiilivirrat näkyviksi – "Hiililaskuri voi olla faktoihin perustuva vastaisku mollaajille"

Jos EU:lla olisi toimivaltaa metsissä, talouspuoli näkyisi linjauksissa enemmän