Marttila EU:n budjettisovusta: "Rima väpättää mutta jäi telineeseen" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Marttila EU:n budjettisovusta: "Rima väpättää mutta jäi telineeseen"

MTK:n puheenjohtaja pitää positiivisena sitä, että elvytysrahan tarpeen tarkastelujaksoa pidennettiin, mutta toivoo ettei Suomi sitä tarvitse.
Jaana Kankaanpää
Marttilan mukaan kansallista rahaa tarvitaan nyt mukaan, jos maatalouden ilmastotoimia aiotaan edistää.

EU-maat pääsivät pitkän kinastelun jälkeen sopuun tulevasta budjetista ja elvytysvälineestä. Osana sopua Suomen maataloudelle annettiin 400 miljoonan euron, ja Pohjois- ja Itä-Suomen aluekehitykseen 100 miljoonan euron kirjekuori.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo, ettei ole EU:n budjettisopuun erityisen tyytyväinen, mutta ei pettynytkään.

"Rima väpättää mutta jäi kyllä telineeseen", Hän kuvailee rahoituksen lopputulosta.

"Kauhunsekaisin tuntein tätä iltayöstä seurattiin, mutta maaseuturahojen nykyinen taso onnistuttiin sentään säilyttämään".

Maatalouden rahoituksen säilyminen ennallaan jättää kuitenkin kysymyksen siitä, miten maataloudelle Suomessa ja koko Euroopassa asetetut ilmastotoimien toiveet ja odotukset toteutetaan. Marttilan mukaan kansallista rahaa tarvitaankin tähän vielä lisää.

Suomen kannalta positiivista on Marttilan mielestä kuitenkin se, että elvytyspakettiin otettiin mukaan talouden pidempiaikainen tarkastelu.

"Tämä on hyvä asia Suomen kaltaiselle jälkisykliselle vientitaloudelle jolle talousvaikutukset tulevat viennin kautta vähän viiveellä. Aika näyttää, kuinka suureksi Suomen saanti tästä paketista sitten muodostuu."

Hän toteaa että kyseessä on Suomelle ikään kuin eräänlainen vakuutusmaksu siltä varalta, että talous romahtaa eikä lähde elpymään. Jos Suomi sen sijaan selviää koronan talousiskusta vähällä seuraavan parin vuoden yli, ei rahaa olisi tulossa.

"Parempi kuitenkin olisi että Suomen talous elpyisi nopeasti eikä tarvitsisi rahanjaolla olla. Jos talous pystytään pelastamaan niin, ettei vahinkoja tule ja rahoja sitten menee muille, niin ei kannata niiden perään jäädä itkemään."

Lue lisää:

EU:n ennätyspitkät neuvottelut maalissa: Suomen maataloudelle 400 miljoonan euron lisäkirjekuori – lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitykseen 100 miljoonaa euroa

Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

"Tähän kysymykseen suomalaiset ansaitsevat vastauksen Jussi Halla-aholta" – SDP:n Lindtman ihmettelee perussuomalaisten kantaa

MTK arvioi viljasadon jäävän paljon ennustettua pienemmäksi