Politiikka

Ruotsin vihreät syvässä kannatuskriisissä – nykyisillä lukemilla puolue jäisi ulos maan parlamentista

Ruotsin vihreät on menettänyt suosiota varsinkin nuorten keskuudessa.
Wikimedia Commons
Ilmastomielenosoitus kokosi vuosi sitten 50 000 ihmistä Tukholmassa. Ruotsin vihreät ei ole pystynyt saamaan mielenosoittajien suosiota.

Ruotsin ympäristöpuolue miljöpartiet (MP) on syvässä kannatuskriisissä. Viimeisimmän mittauksen jälkeen puolueen kannatus elokuussa oli 3,8 prosenttia.

Sillä kannatuksella puolue jää seuraavissa vaaleissa vuonna 2022 kokonaan ulos maan parlamentista, eli valtiopäiviltä. Ruotsissa on neljän prosentin äänikynnys. Sen alle jäävät puolueet eivät saa yhtään paikkaa.

Varsinkin nuorten tuki puolueelle on kadonnut, vaikka ympäristöliike muuten on maassa saanut ihmisiä liikkeelle. Greta Thunbergin aloittamat perjantaiset ilmastolakot vetävät edelleen ihmisiä.

Kannatusmittauksia tekevän Novuksen raportin mukaan elokuussa 2014 MP:n kannatus oli 15,7 prosenttia 18–29-vuotiaiden keskuudessa. Nyt se oli 4,6 prosenttia.

Kyselyn mukaan ympäristöasiat ovat kolmanneksi tärkeimpiä nuorille ja 46 prosenttia heistä pitää sitä tärkeimpinä politiikan asioina.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2018 MP sai juuri rajan ylittävän suosion. Silloin kannatus oli 4,4 prosenttia, jolla irtosi 16 paikkaa. Suosio laski edellisistä vaaleista 2,5 prosenttiyksikköä. Puolue menetti yhdeksän edustajan paikkaa.

Ruotsin valtiopäivillä on 349 edustajaa. Suurin on sosiaalidemokraatit sadalla edustajalla.

MP on ollut kuusi vuotta hallituksessa. Elokuun lopussa MP:n ympäristöministeri Isabella Lövin päätti jättää politiikan. Politico-verkkolehden mukaan Lövinin tilalle valitaan nainen. Puolueen sääntöjen mukaan sillä pitää olla kaksi johtajaa. Mies ja nainen.

MP:n kannatus nousi heinäkuusta 0,4 prosenttiyksikköä. Yli neljän prosentin kannatus on ollut viimeksi toukokuussa.

Kesäkuussa 22 prosenttia ruotsalaisista arvioi MP:n olevan paras puolue ympäristön kannalta.

Linkki mielipidemittauksia tekevän Novuksen sivulle.

Lue lisää

Metsäpalot nostivat ilmaston Ruotsin toiseksi tärkeimmäksi vaaliteemaksi

Ruotsin Yle julkaisi karmean videon: Lehmät makaavat ja vaeltavat omissa ulosteissaan

VERKOSSA SANOTTUA Tyhjeneekö maaseutu?

ravit Rydens Cindy suursuosikkina