Politiikka

Jussi Halla-aho kritisoi maataloustukia "kitkuttelemiseksi kepulaisella tukiaispolitiikalla" – MTK:n Wallin pöyristyi: "Toivon, että kyseessä on yksittäinen heitto"

Wallinin mukaan olisi "sulaa hulluutta olla hyödyntämättä tukia", mutta enemmän maaseutu tarvitsisi hänestä nyt arvostusta kuin arvostelua.
Kuvat: Sanne Katainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Jyrki Wallin ihmettelee Jussi Halla-ahon puheita.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin ihmettelee perussuomalaisten puheenjohtajan ja Helsingin pormestariksi pyrkivän Jussi Halla-ahon puheita maataloustuista.

Halla-aho sanoi lauantaina MTV:n Uutisextrassa, että "me uskomme vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla".

Wallin on pöyristynyt.

"Päällimmäinen toiveeni on, että kyseessä oli vain yksittäinen heitto, jota ei olisi ajateltu tosissaan. Jospa tämä liittyisi Helsingin pormestarikisaan, jossa pitää profiloitua jotenkin. Mutta jos se oli vakavasti harkittu, olisi kiva kuulla Halla-ahon suunnalta, mitä puolueessa laajemmin mietitään tukipolitiikasta."

Wallin huomauttaa, että Suomi on ollut Euroopan unionin jäsen vuodesta 1995 ja joutuu pelaamaan yhteisillä säännöillä.

"Olettaisi, että joka ikinen suomalainen poliitikko pyrkisi hyödyntämään järjestelmää, johon maksetaan jäsenmaksua. Päinvastoin, olisi sulaa hulluutta olla hyödyntämättä sitä. Maaseudun ihmisten sielunelämästä voin sanoa, että halu tulla toimeen omalla työllä on kyllä kaikilla."

Wallinin mukaan maaseudun väki kokee nyt henkistä painetta monista syistä, ja tarvitsisi enemmän tukea kuin arvostelua.

"Toivoisin kovasti, että joka suunnasta tulisi enemmän arvostusta tärkeälle työlle kuin tällaisia heittoja. Mutta se on kiva, että kun kansalaisilta kysytään, tuki kotimaiselle maataloudelle on kasvussa koko ajan."

Wallin huomauttaa, ettei Halla-ahon julkitulo ollut ainoa, joka lisää turhaan henkistä painetta. Hän mainitsee esimerkkinä viikonloppuna pidetyn vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksen, jossa hyväksytty metsäpoliittinen ohjelma "vaatii täyskäännöstä metsienhoidossa".

"Toivon, että poliitikot yli puoluerajojen laittaisivat rajumman politiikanteon sivuun ainakin tilapäisesti ja vastaisivat suomalaisten ihmisten huoliin, joista päällimmäisenä on Suomen pärjääminen taloudellisesti. Vaaleissa nämä puheet ja teot punnitaan."

Wallin muistuttaa, että eduskuntaan tulee tiistaina käsittelyyn EU:n elvytyspaketti, jolla on tarkoitus auttaa koronasta kärsivää Suomea niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

"Yhteiskunnan tasapaino on Suomen vahvuus. Vaikka Halla-aho arvosteli tukia, vakava vetoomus on, että Suomi hoitaisi elvytyksen ja kestävän kasvun ohjelman niin, että voimme nousta taloudellisesta notkahduksesta. Suomi tarvitsee hyvät ohjelmat ja mahdollisimman paljon tukirahojen kotiutusta, ja oletan, että Halla-aho olisi tästä samaa mieltä."

Sinänsä maataloustukiajattelu ei ole Halla-aholle uutta. Hän sanoi MT:n haastattelussa elokuussa 2018, että maataloustuet pitäisi kansallistaa ja että maatalous ei tule toimeen ilman tukea Suomessa.

"Minkä takia Suomessa kukaan ylipäätään viljelee maata tällä hetkellä? Se johtuu varmaan aika paljon siitä, että maanviljelijä on ehkä yrittäjääkin enemmän henkisesti naimisissa maatilansa kanssa."

"Viljelijän on vaikeaa päästää maatilasta irti. Hän on jopa valmis maksamaan siitä, että saa armollisesti viljellä omaa maataan. Valitettavasti kaikki muut käyttävät tätä asennetta hyväkseen."

MTV:n Uutisextra

Lue myös:

Halla-aho: "Minkä takia Suomessa kukaan ylipäätään viljelee maata? Maanviljelijä on henkisesti naimisissa maatilansa kanssa"

Lue lisää

Annika Saarikko tuomitsee perussuomalaisten puheet aivopesusta kouluissa: ”Tässä maassa on fiksuja lapsia ja maailman parhaat opettajat”

Jälleen uusi nimi Helsingin pormestarikisaan – Eva Biaudet tarjoutuu RKP:n ehdokkaaksi

Väkivalta vaanii liian lähellä

SDP:n Lindtman muistuttaa perussuomalaisten väkivallalla flirttailevasta vaalivideosta ja ihmettelee: "Miksi PS ei ole selväsanaisesti tuominnut Trumpia?"