Kolumni

UPM:n Pesonen raahautui telkkariin vasta kun paine pakotti – yritysjohtajilla on julkisuudessa enemmän hävittävää kuin voitettavaa

Suuryritysten pamput ovat jo kauan sitten valinneet vaikenemisen julkisen keskustelun sijasta, Pekka Ervasti kirjoittaa.

On ilmoja pidellyt? Se on hallituksen vika!

Iloisella 1970-luvulla väitettiin, että kaikki on poliittista. Tästä tietysti seurasi, että myös kaikki puhe on yhteiskunnallista vaikuttamista, siis politikointia. Niinpä esimerkiksi suuryritysten pamput ovat jo kauan sitten valinneet vaikenemisen julkisen keskustelun sijasta.

Se on fiksua. Kun yritysjohtaja avaa suunsa julkisesti, hänellä on yleensä enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Nykyisten sisäpiirisäännösten vallitessa saattaa häkkikin heilahtaa, jos oikein suupaltiksi intoutuu.

Toimittajana huomaa, miten suuri ero on poliittisten tiedotustilaisuuksien ja firmainfojen välillä. Poliitikolle mahdollisimman suuri julkisuus on hyvästä, firmalle monesti päinvastoin.

Tämä on harmi, sillä yhteiskunnallisesta keskustelusta tuntuu jäävän ulkopuolelle porukka, joka päätöksillään vaikuttaa maan asioihin konkreettisesti ja laajasti.

Kun UPM ilmoitti pistävänsä lapun luukulle Kaipolassa, toimitusjohtaja Jussi Pesonen kieltäytyi aluksi laajemmasta keskustelusta. Kaikki tarvittava tieto on firman tiedotteessa, yhtiöstä ilmoitettiin. Sitten paine kävi liian kovaksi ja Pesonen raahasi itsensä Ykkösaamun studioon. Mutta vasta kun oli aivan pakko.

Keskon Mikko Helander yritti myös ihan omin päin arvioida Suomen yhteiskunnallista tilannetta ja teki pahimman mahdollisen virheen: käytti huumoria. Vertaus Pohjois-­Koreaan sinkosi luonnontuotteet tuulettimeen. Kokeneemmat yhteis­kunnalliset keskustelijat, joiden yhteys huumorintajuun lienee katkaistu samassa yhteydessä kuin napanuora, ampuivat kerralla koko panosvyön tyhjäksi.

Yritysjohtajien ainoaksi mahdollisuudeksi osallistua jäävät teot. Pistetään tehdas kiinni, aloitetaan yt-neuvottelut, muutetaan veroparatiisiin – tai ainakin Ruotsiin.

Ympyrä on sulkeutumassa. Liiketaloudellisesta toiminnastakin näyttää nyky-Suomessa jälleen tulleen poliittista toimintaa. STTK: n muuten sangen selväjärkinen puheenjohtaja Antti Palola (sd.) syytti tehtaiden sulkijoita Sanna Marinin (sd.) hallitukseen kohdistuvasta ulkoparlamentaarisesta horjuttamisesta. Sattumaako, että lausunto ajoittui täydenkuun aikoihin?

Tämä nyt jää taatusti hurskaan toivomuksen tasolle, mutta olisiko niin sanotusti yleisen edun mukaista, että myös ne, jotka päättävät tuhansien kansalaisten työpaikoista voisivat ilman erityisempää lynkkaamisen pelkoa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja valottaa hankalien päätösten taustoja. Niistä voitaisiin sitten yrittää keskustella.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Pääministeri Marin keskusteli YK:n pääsihteerin kanssa koronapandemiasta ja ilmastopolitiikasta

Pääministeri Marin Ylellä: Joulua syytä viettää kotona vain lähimpien sukulaisten kanssa – "Kattavat koronarokotukset voivat venyä ensi syksyyn"

Marin: En arvostellut muita hallituspuolueita sähköpostiviestissäni

Yle: Pääministeri Marin turhautui pääkaupunkiseutuun ja hallituskumppaneihin koronakriisin hoidossa