Uutiset

Viikon vieras: ”Oikea hetki varautua tulevaan on nyt, ei vuoden päästä”

Pelimaailman kovassa ytimessä työskennellyt ja raviurheilua suurella sydämellä harrastanut Jari Vähänen povaa raviurheilulle kovia aikoja.
Ville Toivonen
Jari Vähänen, 54, kyllästyi tekemään töitä jarrupoljin enemmän pohjassa kuin kaasu. "Tuli ikäkriisi. En voinut jäädä vain odottamaan, miten asiat yhteiskunnassa kehittyvät."

Veikkauksen ovi on käynyt viime aikoina tiuhaan. Kansainvälisistä suhteista vastannut Jari Vähänen sanoi itsensä irti 13. helmikuuta ja tuotekehityspuolella työskennellyt Reijo Anttila 9. maaliskuuta.

Tänään, 14. huhtikuuta, aloittaa toimintansa miesten yhteinen yritys Finnish Gambling Consultants.

”Tunnistamme ydinosaamisessamme kuusi vahvuusaluetta, joilla olemme maailman huippuluokkaa. Tarjoamme osaamistamme niillä kansainvälisten Suomen ulkopuolella toimivien peliyhtiöiden käyttöön”, Vähänen kuvailee bisnesmallia.

”Suomessa ei ole toistaiseksi hirveästi sellaista, mitä pystymme tekemään, vaikkemme Veikkauksesta ovet paukkuen lähteneetkään. Yksinoikeusjärjestelmässä potentiaaliset asiakkaat ovat vähissä.”

Lähtö monopoliyhtiön leivistä yrittäjiksi kansainvälisille markkinoille on melkoinen hyppy tuntemattomaan, eikä ponnistus osunut välttämättä lankulle.

”Tämä maailmantilanne ei ole tietenkään paras aloittaa, kun kaikkialla toiminnan suunnittelu seisoo”, Jari Vähänen myöntää.

”Mutta uskomme lujasti, että olemme niin hyviä, että kysyntää riittää.”

 

Suomalaisittain kiintoisin kysymys kuuluu, miksi kaksi hyvin palkattua huippuosaajaa jättää Veikkauksen? Vastaus on selkeä.

”Jos työtehtävänä on kehittää uutta, Veikkaus ei ole tällä hetkellä kovin mielekäs työpaikka. Viimeiset kolme vuotta on menty jarrupoljin pohjassa, ei kaasu”, Jari Vähänen kuvailee.

”Eikä se ole Veikkauksen vika. Valtiovalta on arpajaislaissa määritellyt Veikkauksen primääritehtäväksi vähentää rahapelihaittoja, ja silloin on lähes mahdotonta kehittää mitään uutta.”

”Asiakkaille ei ole tänä päivänä ongelma löytää modernimpaa tarjontaa kansainvälisiltä markkinoilta. Kun Veikkaus ei saa vastata kilpailuun, niin yhä isompi osa tuotoista menee ulkomaille, mutta Suomeen jää niidenkin pelien rahapelihaitat.”

Reijo Anttila on avannut oman lähtöpäätöksensä syitä blogissaan ja kertoo niistä käytännön esimerkin.

”Olemme viimeisen vuoden ajan yrittäneet saada laskettua Toto75-pelin voitonmaksun alarajaa 1,50 euroon ja Toto64-pelin 70 senttiin. Asia oli jo käytännössä taputeltu valmiiksi, kun Sipilän hallitus yllättäen erosi. Toimitusministeriönä ei tällaista asiaa enää käsitelty.”

”Uudella hallituksella meni alussa keskittyminen EU-puheenjohtajakauteen, ja asetusmuutokset seisoivat. Sitten jäätiin odottamaan arpajaislain uudistamisen hankkeen käynnistämistä. Nyt varmaan korona sitten vie sisäministerin huomion.”

”Mutta jos näin pientä asiaa kuin voitonmaksun alarajan muutosta ei saada viranomaisilta läpi vuodessa, niin entä sitten, kun pitäisi tehdä oikeita uudistuksia?” Anttila kysyy.

Samasta syystä on jäissä Voittajan, Sijan, Kaksarin ja Troikan pelaaminen Ruotsin T64- ja lounasraveihin. Ruotsin kyseisten ravien uudistettu kerroinlaskenta poolien yhdistämisineen vaatisi Suomessa muutoksia pelisääntöihin, mutta nekin edellyttävät siis sisäministeriön asetuksen muutosta. Viimeisin asetuksena annettu pelisääntöuudistus on vuoden takaa.

 

Vaikka hevospelaaminen ei ole ollut kummankaan ”leipälaji” enää vuosiin, se on yksi kuudesta Jari Vähäsen ja Reijo Anttilan uuden yhtiön tunnistetuista vahvuusalueista. Kumpikin on aktiivisia raviharrastajia, ja kummallakin riittää näkemystä siitä, mitä lajin hyvinvoinnin edistämiseksi pitäisi nyt tehdä.

”Sanottavaa olisi ollut vuosien saatossa paljonkin, mutta asemassani en ole voinut, koska se olisi tulkittu Veikkauksen mielipiteeksi”, Vähänen pahoittelee.

”Minä olen jarrutellut ehkä vähemmän, mutta ajatukset ovat keskittyneet enemmän yhteiskunnalliseen puoleen ja rahapelipolitiikkaan. Näen, että se polku mitä rahapelitoiminta Suomessa kulkee, ei voi johtaa mihinkään hyvään. Toisaalta yhteiskunnallinen keskustelu, jota asian ympärillä käydään, ei ole ollut tyydyttävällä tasolla”, Anttila jatkaa.

Nyt viimeisetkin kahleet ovat murtuneet, ja kaksikko voi sanoa sanottavansa vapaasti.

”Ravipolitiikkaan lähdöstä en haaveile, siinä voisi mennä mielenterveys, mutta jotain tekisi mieli tehdä lajin eteen, kun sitä on pikkupojasta lähtien harrastanut”, Jari Vähänen pohtii.

”Kun on työkseen strategioita tehnyt ja toteuttanut ja joskus hyviäkin tuloksia saavuttanut, luulisin pystyväni auttamaan raviurheiluakin varautumaan siihen, mitä on tulossa, kun Veikkauksen tuotot jatkossa väistämättä putoaa satoja miljoonia. Se tarkoittaa raviurheilulle monien miljoonien vuosittaista tuotonlaskua.”

”Päättäjien pitää ymmärtää, että oikea hetki varautua tulevaan on nyt, ei vuoden päästä”, Vähänen painottaa.

”Varmasti varautumista tehdään, mutta haluaisin kantaa oman korteni kekoon. On tuskainen fiilis katsoa sivusta, kun uskoo tietävänsä, mitä pitäisi tehdä, mutta ei voi sanoa sitä. Löytyykö nyt sellaista kanavaa, kuunteleeko kukaan ja pääseekö Veikkaus-hatusta koskaan irti?”

 

Reijo Anttila ei lupaa ottaa yhtä aktiivista roolia keskusteluun.

”Kun on kaksi pientä lasta kotona ja jo muutenkin liian monta rautaa tulessa niin ei taida ehtiä. Harrastetaan omia varsaprojekteja, katsotaan raveja telkkarista ja auotaan päätä Twitterissä, kun kuulen jotain hölmöä”, hän rajaa.

Ja sitähän kuuluu.

”On täysin käsittämätöntä, millaisia kommentteja päättävissäkin asemissa olevilta ihmisiltä välillä tulee. Niistä näkee, että kokonaisuuden ymmärtäminen on täysin hukassa.”

Erityisen huolissaan Anttila on kansainvälisestä yhteistyöstä.

”Ruotsi meni lisenssimarkkinaan, Suomi yhteen monopoliyhtiöön ja Norjassa ravipelit jatkavat omassa yhtiössään. Miten peliyhtiöiden yhteistyö toimii muuttuneessa tilanteessa?”

”Nyt vaadittaisiin entistä tiiviimpää yhteistyötä hevosjärjestöjen kesken. Historia osoittaa, että pelipuolella Ruotsi ajaa omaa etuaan. Urheilupuolella keskusjärjestöjen pitäisi löytää yhteistyö, muuten Suomi ja Norja ovat vain Ruotsin tukitalouksia”, Reijo Anttila pelkää.

Linkki Jari Vähäsen blogiin

Jari Vähänen

  • Aloitti työuransa raveissa Vermon vihjelehden toimittajana ja oli mukana aloittamassa 5 oikein –lehden toimintaa
  • 1992 Hippoksen vedonlyöntijohtajaksi
  • 7 kuukautta Hippoksen vt. toimitusjohtajana Kari Haapiaisen ja Ilmari Halisen välissä
  • 1995 Veikkaukselle toteuttamaan V5-pelin siirtoa ja koko urheilupelien (mukaan lukien ensimmäiset 10 vuotta V75, V5 ja Päivän Pari) johtajaksi Raimo Dahlmanin lopetettua
  • Sen jälkeen ylätason tehtäviä mm. liiketoiminnan kehittämiseen, strategiaan, uusiin tuotteisiin, kansainvälisiin suhteisiin ja projektiluontoisesti peliyhtiöiden yhdistymiseen liittyen

Reijo Anttila

  • 1999 Hippokseen vastaamaan nettipuolen kehityksestä 
  • 2002 Fintoton tekniikan osaston päälliköksi
  • 2009 peliyhtiöiden yhdistymiseen saakka tuotepuolella päällikkönä ja kehitysjohtajana
  • 2017 lähtien Veikkauksen tuotekehityksessä päällikkönä vastuualueenaan koko yhtiön peliportfolio – totopelien osuus hyvin pieni
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: kasvatustieteilijä-taiteilija-palomies-hevosenhoitaja Eva Sahan monet käänteet

Viikon vieras: Reissaava ravimies Ruokonen – sata päivää jumissa Tongalla ja muita matkakertomuksia

Viikon vieras: ”Ravialan pitää viestiä sitä, miten tinkimättömästi hevosista pidetään huolta”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video