Uutiset

Propulsionilla ei saa astuttaa Ruotsissa

Ruotsin raviurheilun jalostusvaliokunta kokontui miettimään ulkomailla astuvien ns. listaoriiden asemaa, ja siinä yhteydessä pohdittiin, hyväksytäänkö Propulsion listalle? Vastaus oli ei.
Anu Leppänen
Hermokatkaistuksi paljastunut mahtiori Propulsion ei ihan heti lakkaa puhuttamasta ruotsalaisia.

ST:n jalostuselin päätti olla arvostelematta hermokatkaistun ja kilpailusuorituksensa sen takia Euroopassa jälkikäteen menettäneen Propulsionin siitosarvoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei oriilla voi astuttaa Ruotsin rekisterissä olevaa tammaa - ei ainakaan Ruotsin kamaralla. Sen sijaan aiemmin syntyneet Propulsionin (Muscle Hill) jälkeläiset ja tänä vuonna syntyvät pääsevät Ruotsin rekisteriin ja saavat naapurimaassa täydet kilpailoikeudet.

Jatkossa Propulsionin varsan saanti Ruotsin "kirjoihinkin" onnistuu vielä tietyin järjestelyin. Muunmaalainen tamma voidaan mm. astuttaa Propulsionilla sellaisessa maassa, jossa Propulsionin käyttö siirto-oriina ei ole kielletty, ja tuoda sen jälkeen Ruotsiin. Esimerkiksi suomalainen tamma voidaan astuttaa ja sen jälkeen viedä sekä rekisteröidä Ruotsiin Proppen-varsa mahassa. Tällaisessa tapauksessa Propulsionin jälkeläisen rekisteröintiä Ruotsiin ei voida sääntöjen mukaan estää.

Toisaalta Ruotsiin rekisteröidynkin tamman astuttaminen onnistuu esimerkiksi USA:ssa, missä ori astuu. Euroopassa oritta ei voi tai ainakaan kannata käyttää Ruotsissa rekisteröidylle tammalle. Jos Ruotsin rekisterissä olevan tamman astutus tapahtuu EU:n alueella tai Euroopassa, varsa tulee Svensk Travsportin mukaan saamaan rajoitetut kilpailuoikeudet Ruotsissa. Se ei pääse opetuslähtöihin tai saa osallistua suurimpiin kasvattajalähtöihin, eikä hevosen kasvattaja saa kasvattajapalkkioita. Jos ruotsalainen tamma astutetaan esimerkiksi USA:ssa tai Kanadassa, ja varsa tuodaan sääntöjen mukaisesti rekisteröitäväksi, se kuitenkin saa täydet oikeudet, koska Euroopan ulkopuolisia maita ei koske samat kauppasäännöt.

Maita, joissa Propulsionin käyttö on sallittua, ovat ainakin Australia, Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Kanada, Norja, Saksa, Suomi, Tanska, USA ja Uusi-Seelanti. Euroopassakin Propulsionia voi siis käyttää pakasteoriina monessa maassa.

Jalostusvaliokunta Ruotsissa ei ollut täysin yksimielinen Propulsion-päätöksessään, mutta enemmistön kanta ratkaisi.

"Mielestäni säännöt puhuvat selvää kieltään", kommentoi lautakunnan puheenjohtaja Håkan Persson Travrondenin uutisessa.

"Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin mennä sääntöjen mukaan. Muissa maissa on erilaiset säännöt, ja he päättävät niiden puitteissa." 

Näin Propulsionin siitosoikeuksista Ruotsissa ja muualla kirjoittaa Sulkysport.

Tällä tavoin asiasta uutisoi puolestaan Travronden.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Case Propulsionin ratkaisussa ongelmia: "Ruotsin keskusjärjestö jarruttaa"

Case Propulsion käännekohdassa: urheilutulokset lainvastaisia - ratkaisut vastuulautakunnalle

Ruotsin raviurheilu syysmyrskyn kourissa - lisää havaintoja hermokatkaistuista

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video